nedelja, 24.6.2018

Sončno jutro na startu v dolini Završnice.

V četrtek, 12. 6. 2018 se je vesela družba Barjanov ob 6.00 odpravila z Vrhnike proti Zabreški planini pod Stolom. Avtobus nas je varno pripeljal do parkirišča ob Završniškem jezeru pri Žirovnici. Od tu dalje sta nas na varno pot proti Valvazorjevem domu odpeljala naša zvesta vodnika Sonja Zalar Bizjak in Frenk Petrič.

Pogled navzgor na melišči Monštranca in Sveča, ki smo jih kasneje na poti na Zabreško planino prečkali.

Obvezna skupinska fotografija pred Valvazorjevim domom pod Stolom.

Na prvem postanku pri Valvazorjevem domu smo bili deležni toplega obroka, nato pa smo pot nadaljevali proti Sevško Zabreški planini na višini 1225 m. Vso pot smo si ogledovali čudovito planinsko cvetje, med katerim je s svojimi čudovitimi barvami izstopal brkati nageljček. Na planini smo si ogledali lično urejen muzej, po katerem nas je popeljal lastnik. Po krajšem postanku smo se pod budnim očesom obeh vodnikov po strmi gozdni poti zelo previdno spustili nazaj v dolino.

Na melišču Monštranca je že cvetela alpska mandroščica.

Pot proti Zabreški planini je zložna in razgibana.

Bukovo listje je bilo ponekod polno šišk.

Med spustom v dolino je vodnica Sonja potrebovala vsebino torbice prve pomoči, saj si je ena izmed pohodnic pri padcu opraskala komolec.

Na Zabreški planini smo v senci poklepetali …,

… nato pa se s pogledom na dolino Save in gore nad njo pričeli vračati.

Pohod smo zaključili ob Završniškem jezeru, kjer so naše tri slavljenke Sonja, Metka in Alenka pričarale dobrote v obliki piškotov in slaščic. Sledila je varna vožnja proti Cankarjevemu mestu.

Kot povsod v Karavankah, so tudi tu južna pobočja strma.

Besedilo: Brane Skubic

Fotografije: Marija A., Sonja Z. B., Stane K, Franci K.