ponedeljek, 27.2.2017

Zadnji četrtek v februarju 2017 smo šli Barjani na Pasjo ravan in Sivko. Pot nas je vodila skozi Horjul in Polhov Gradec do Črnega vrha. Kljub temu, da v Črnem vrhu ni gostilne, nam je naš iznajdljivi vodič Milan priskrbel kavico. Svoje dobrote je ponudila Marija, Jožko in Emi pa slastne krofe saj je bil »ta debeli četrtek«. Zaradi bolezni Emi ni šla z nami, zato smo ji zaželeli čimprejšnje okrevanje.

Bregovi, grape, travniki, samotne kmetije

Od gasilnega doma na Črnem vrhu smo se podali peš po asfaltni poti proti Pasji ravni. Pri kapelici se nam je razprl razgled proti Črnemu vrhu in cerkvi sv. Lenarta. Žal smo bili za pogled na poljansko stran in proti Alpam zaradi megle prikrajšani.

Pravljično mahovje

Zavili smo levo in kmalu so nas markacije usmerile v gozd. Ob pestrem klepetu in opazovanju spomladanskega cvetja (teloha, trobentic) smo v zložnem vzponu prišli na vrh Pasje ravni. Prepričali smo se, da je res ravna. Pasjo ravan je sredi 70 let prejšnjega stoletja zravnala Jugoslovanska narodna armada, ki je na vrhu postavila raketno bazo. Zato je vrh raven in ima polno vojaških bunkerjev in rovov. Ta poseg je Pasjo raven z najvišjega hriba v Polhograjskem hribovju postavil na drugo mesto. Tako je Tošč s svojimi 1021 m  za 1 m prerasel Pasjo ravan.
Na pasji ravni so leta 2014 postavili vremenski radar, ki skupaj z vremenskim radarjem na Lisci pri Sevnici spremlja celostno vremensko dogajanje nad Slovenijo. Radarski sistem je postavljen na kovinski stolp, visok 20 m. Tu je bil predstavnik iz ARSA, ki nam je prijazno ponudil dostop na vrh, vendar smo  ga odklonili, ker smo bili obdani z meglo.

Prijetne gozdne poti

Na območju Pasje ravni stoji ob cesti spomenik NOB, kjer smo se podali proti Sivki, ki se nahaja na zahodnem delu Polhograjskega hribovja. Pot nas je vodila mimo hiš in samotnih kmetij, ki so razmetane po teh pobočjih. Ob poti smo opazili nekaj tabel z zanimivimi napisi. Najbolj zanimiv nam je bil napis »Dneva ne moreš zadržati, lahko ga pa izkoristiš!«.

Tik pod vrhom Sivke

Skupinska

Zanimiva označba vrha

Ob tej misli smo hitro osvojili travnat vrh Sivke. Na velikem kamnu v obliki noge je med prsti napis Sivka – 934 m. Naš vodič ni samo iznajdljiv je tudi hudomušen. Vedno poskrbi, da se še malo nasmejemo, zato nam je povedal šalo, zakaj ženske gledamo moške v  čevlje.

Pod cerkvijo sv. Andreja na Planini nad Horjulom
Sledil je pohod proti Suhemu Dolu in od daleč smo opazovali slikovito cerkvico sv. Andreja. V Planini nad Horjulom smo zaključili pohod, kjer nas je čakal avtobus.

Besedilo: Valerija Žibert
Fotografije Stane Kržmanc in Andrej Verbič