Marija Žnidaršič, 6.1.2020

Zadnji letošnji pohod smo začeli na Cesarskem vrhu pri Zaplani, kjer je bila letos otvoritev nove pohodniške poti.

Pot poteka ob tako imenovanem Ajdovskem zidu, ki je del rimskega obrambnega zidu od Cesarskega vrha do Zaplane. To je bila najmogočnejša rimska gradnja na slovenskih tleh – obrambni zid Claustra Alpium luliarum (zapora Julijskih Alp ) iz 3. do 5. stoletja.

image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc Začetek poti.
image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc Pred votlino.
image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc Pot mimo ostankov rimskega zidu.

Sprehodili smo se po tematski poti opremljeni z tablami, ki pojasnjujejo vlogo rimskega zidu in življenje rimskih vojakov v utrdbah. Glavni namen je bil varovanje rimskega imperija pred sovražniki z vzhoda in nadzor rimskih cest. Gre za obrambni sistem zidov, utrdb in stolpov, ki se raztezajo od Kvarnerja do Ziljske doline. To ni bil neprekinjen zid, ampak so bile posamezne zapore dolge od nekaj sto metrov do več kilometrov. Pot, ki je dolga 2 km, je lepo urejena, z zanimanjem smo si ogledali informativne table in prisluhnili razlagi vodnikov Sonje in Frenka.

image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc Spust po travnatem pobočju.
image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc V ivje odeto odpadlo listje.

Pot smo nadaljevali do Gostilne Mesec, kjer smo se odpočili in se razvajali s kavo in drugimi dobrotami. Naši pogovori so se nadaljevali še ves čas hoje mimo vasi Strmica in po poti ob plinovodu do Vrhnike.

Pohodniško leto 2019 smo slovesno zaključili z dobrim kosilom v Gostilni pri Kranjc. Organizatorka Metka nam je podala celoletno poročilo naše skupine. Sledile so pohvale in zahvale, pa tudi vprašanja novima članicama Barjanov. Nekaterih dogodkov pa smo se spomnili tudi med reševanjem kviza.

image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc Skupinska fotografija.

Na koncu so sledila še voščila. Razšli smo se dobre volje, da se bomo še velikokrat srečavali na pohodih.

SREČNO IN VAREN KORAK V LETU 2020!!!!

image

Sonja Zalar Bizjak, Marija Armič in Franci Kržmanc