Dragica in Andrej Verbič, 19.3.2019

Na Gregorjevo smo se Barjani iz Vrhnike odpeljali v smeri Primorske.

Cilj našega pohoda je bil Supotski slap. V programu je bil že februarja, pa smo ga zaradi slabega vremena takrat preložili. Tokratna odločitev za obisk Supotskega slapa je bila prava, saj si lepšega vremena ne bi mogli želeti, velika udeležba Barjanov pa je tudi potrdila, da smo si vsi želeli pohoda po lepem Koprskem gričevju.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Pogled na koprsko zaledje in zasnežene Alpe.

V vasi Šmarje nad Koprom smo izstopili iz avtobusa in že prvi hip nas je očaral lep pogled na Koper in celotni Tržaški zaliv z zasneženimi Alpami in Dolomiti v ozadju. Po severni strani pobočja smo krenili proti Pomjanu. Hitro smo ugotovili, da je to področje značilne kamenine, imenovane fliš, ki je sestavljena iz plasti peščenjaka, laporja in glinastega skrilavca. O tem nam je več povedala naša vodnica Sonja. Iz peščenjaka so domačini v preteklosti gradili svoja domovanja in suhozide, ki smo jih nato srečevali vso našo pot.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Prihod v Pomjan.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Cvetoči dren.

Ko smo prispeli v Pomjan, smo se ustavili pred manjšo cerkvico Marijinega rojstva. Tu nam je Sonja več povedala o vasi Pomjan, ki je bila v času vojne požgana, a so jo domačini lepo obnovili in vas je ponovno zaživela kot tipična primorska vas. V Pomjanu se pričenja tudi lepo označena krožna pot, imenovana »Za srce in dušo« in njene rdeče-modre oznake so nas spremljale vso pot proti Supotskem slapu. Krenili smo po poljskih kolovozih mimo številnih vinogradov in oljčnih nasadov, ki so ograjeni s kamnitimi suhozidi. Med potjo smo opazovali vrsto spomladansko prebujenih rastlin.

Prispeli smo do Supotskega slapa, ki pa ga ni bilo, saj je bila struga potoka zaradi daljšega sušnega obdobja suha. Ker smo bili že na začetku pripravljeni na to, smo se pač zadovoljili s pogledom na mogočno ploščato skalo, preko katere naj bi se voda spuščala v globino.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Na slapu, ki ga ni bilo.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Cesta, ki vodi do slapu je po dežju silno blatna, tokrat je bilo blato suho in trdo.

Pot smo nadaljevali mimo delno zapuščene kmetije in na novo urejenih oljčnih nasadov in se vrnili v Pomjan. Med potjo nam je Sonja pokazala še zanimiv kamen s fosilnimi sledmi hranjenja, ki so se ohranili v tej kamenini.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Nekdo je postavil možica.

V Pomjanu smo se odpravili do večje cerkve sv. Jurija in na rob Pomjanskega hriba, kjer smo ponovno občudovali prelep razgled na Koprski in Tržaški zaliv in celotno primorsko zaledje od Koštabone in vse do do Vremščice in Slavnika.

Čudovit pohod smo zaključili v gostišču v Šmarju, z odličnim ričetom, od tod pa sta nas vse do Vrhnike v avtobusu grela toplo sonce in dobra volja po lepem pohodu z razpoloženimi Barjani.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič Skupinska slika s prekrasnim razgledom na koprski zaliv.u