Metka Krašovec, 20.1.2020

Prvi pohod v letu 2020 je bil po programu napisan v neznano.

Naš vodnik Jože nas je presenetil z lepim pohodom v neposredni bližini Vrhnike s Petkovca do Gradišča in nazaj. Tako lepe hribčke in dolince imamo v bližini Vrhnike, pa se včasih vozimo tako daleč.

image

Stane Kržmanc Kljub položni poti se je potrebno malo ustaviti.
image

Stane Kržmanc Prijetno je hoditi po travnati preprogi.
image

Stane Kržmanc Na fotografijo za spomin pa ne smemo pozabiti.
image

Stane Kržmanc Lavrovec in Sv. Trije Kralji v ozadju.

Po Rovtarski cesti smo se peljali do Cest, zavili v Ložansko dolino in izstopili pod Kisovcem. Pot smo nadaljevali mimo velikih žagarskih in mizarskih obratov, kjer izdelujejo mizarske in konstrukcijske izdelke, kar dokazuje, da so tukaj doma pridni in delovni ljudje. Ob poti so nove zidane in posebno lepe lesene hiše. Pot smo nadaljevali do prvih hiš, ki že spadajo v Rovte. V daljavi smo videli zvonik cerkve v Rovtah in strehe hiš. Nadaljevali smo do križišča v Celarje in proti Gradišču. Na Gradišču je zanimiva hiša z glinastimi kokoškami na drevesih. Od tu so lepi razgledi na Petkovec, Rovtarske Žibrše, Sv. Tri Kralje, Logatec, Hlevni vrh, Smrečje, Šentjošt … Na Gradišču se pot nadaljuje proti Jamniku in Ulovki. Po poti v Turkovo grapo smo nadaljevali pot do cerkvice sv. Hieronima na Petkovcu. Okrog cerkve je nizko obzidje, kar dokazuje, da je cerkev služila kot tabor pred Turki. Mimo domačije Kisovec teče Ložanski potok, ki izvira v Turkovi grapi in ponikne v Ložanski dolini. Po končanem pohodu smo si v Logatcu v naselju Naklo ogledali železniški tunel, ki naj bi služil za potrebe oskrbovanja zaledja v 1. svetovni vojni, pa železnica nikoli ni bila končana. Tunel je v fazi obnavljanja in je zagrajen kot gradbišče.

image

Stane Kržmanc Tile petelinčki pa prespijo kar na drevesu.
image

Stane Kržmanc Komaj že čakamo na te znanilce pomladi.
image

Stane Kržmanc Ogledali smo si tudi nikoli uporabljen železniški predor v Logatcu.

Tudi sonce nas je obsijalo v sončnih legah. Prehodili smo slabih 12 km. Posladkali smo se z Minkinimi rogljički, imeli smo se lepo in veliko koristnega naredili za svoje zdravje.

image

Stane Kržmanc