petek, 15.6.2018

V četrtek, 7. junija 2018, je bil za nekatere prostovoljke in prostovoljce DU Vrhnika prav poseben dan. Člani, ki aktivno sodelujemo v društvu, smo bili povabljeni na zelo lep nagradni izlet. Izlet se je začel v Planini pri Postojni in končal v Loškem Potoku.

Pred vhodom v Planinsko jamo.

Pogled iz jame.
Avtobus nas je najprej odpeljal v Planino. Tam nas je že čakal vodnik in nam razkazal vhod v Planinsko vodno jamo. Ta jama je največja in najdaljša vodna jama v Sloveniji. V njej živi mnogo človeških ribic in drugih malih jamskih živalic. V jami je sotočje reke Pivke in reke Rak; to je eno največjih sotočij podzemnih rek v Evropi. Vhod v jamo je pod 65 m visoko pečino.
Pred Ravbarjevim stolpom stoji star vodnjak.
Predsednik TD Hrib Loški Potok predstavlja občino.
V bližini Planinske jame se nahaja Ravbarjev stolp in je le ostanek nekoč mogočnega gradu. V 15. stoletju je ta grad dobila rodbina Ravbarjev in po njih se imenuje edini ohranjeni del. Ogledali smo si tudi notranjost in vse spominja na ostanke gradu. Sedaj domačini tu prirejajo kulturne dogodke. Pred vhodom je tudi lep vodnjak.
Spominski park kulturnikov.
Nato smo nadaljevali proti Cerknici, kjer smo se ustavili za kratek čas in hiteli dalje proti Loškemu Potoku. Tam sta nas sprejela predsednica DU Loški Potok in član Turističnega društva Hrib-Loški Potok. Najprej so nas popeljali v spominski park kulturnikov, ki je posvečen dr. Antonu Debeljaku, Zofki Kvedrovi, Jakobu Turku in Dragu Košmrlju. Nato smo se povzpeli na hrib Tabor do cerkve sv. Lenarta, ki je iz leta 1741, in sv. Barbare. S Tabora je zelo lep razgled na vse vasi, ki se nahajajo pod hribom, posebno na Retijsko uvalo, ki je ena najlepših uval pri nas, z vasico Retje in staro cerkvico sv. Florijana.
Na hribu Tabor, od koder je lep razgled, stojita dve cerkvi.
Pogled na Retijsko uvalo z vasico Retje.
Občina Hrib Loški Potok je kar precej raztegnjena, večji del je gozdnat in sodi med najredkeje naseljena območja v Sloveniji. Vasice so daleč narazen. Naredili smo panoramski izlet z avtobusom po oddaljenih zanimivih loških vasicah po Dragarski dolini proti Čabru. Lepe nove hiše dajejo upanje, da bo življenje tu ostalo. Nekaj stare arhitekture je še videti, a propada. V tej dolini smo občudovali še prave cvetoče travnike. Vidi pa se, da imajo domačini radi svojo okolico in imetje.
Nastop članic dramske skupine v loškem narečju.
Srečanje z gorskim vrtom – vrtom presenečenj in občudovanj.
Pogled na Tabor s čudovitega vrta družine Knavs.
Kosilo so nam lepo postregli v novem domačem hotelu. Tu so se nam pridružile članice domače dramske skupine in nam uprizorile nekaj skečev. Zelo dobro so se predstavile s svojim loškim narečjem. Z veseljem smo jih poslušali.
Lokvanji in množica ribic v ribniku, obraščen z bujnim zelenjem.
Ostal nam je še ogled gorskega vrta v vasi Hrib pri družini Lidije in Petra Knavs. Na 1 ha zemljišča je urejen vrt s številnimi zanimivimi zasaditvami in vodnimi motivi. Je na višini 840 m in zato je dobil ime gorski vrt. Z vrta je imeniten razgled na Tabor, Retje in Travnik. Zelo smo uživali v tem prekrasnem vrtu in tu je kaj videti. Vsa pohvala zakoncema, ki urejata ta vrt. Tudi tukaj so se nam pridružile prostovoljke iz dramskega društva. Gospa Fani je prebrala nekaj svojih pesmi in vzdušje sredi vrta je bilo popolno. Sledila je zahvala, izmenjava skromnih daril in morali smo se posloviti.
Prezadovoljne prostovoljke in prostovoljci.
Spominska z lastnico vrta in recitatorkama.
Hvala DU Vrhnika in Elici za tako lep dan, ki smo ga doživeli v delu neokrnjene narave, v manj znanem koncu Slovenije.
Predsednica DU Vrhnika se zahvaljuje za lepo doživetje v občino Hrib Loški Potok.
Besedilo: Fani Šurca
Fotografije: Fani Šurca in Leon Novak, Milan Jerman