Jelica Piškur, 20.11.2018

Dne 13. novembra smo se Barjani podali na redni torkov pohod. Tokrat smo obiskali Goro nad vasmi Gorenje, Belsko in Studeno. Vreme ni bilo ravno najlepše, saj sta nas od jutra do poznega popoldneva spremljali megla in rahlo pršenje. A mi Barjani se ne damo! Vreme je vedno, samo primerno se je treba obleči in predvsem obuti.

Od Vrhnike proti Postojni smo se del poti peljali po stari jamborni poti, ki so jo uporabljali že Rimljani. Kasneje so po tej poti prevažali debla za ladijske jambore v tržaško pristanišče.

image

Stane Kržmanc Na začetku pohoda še ni deževalo.

Pot smo pričeli v vasi Studeno. Hodili smo po kolovozni poti čez travnike, kjer nas je kmalu pozdravila manjša čreda konj. Še konji so se začudili, kam jo maha toliko pohodnikov, ki so si izbrali tako čemeren dan za svoj pohod.

image

Stane Kržmanc Lepa čreda konj nas je pozdravila.

Pot se je počasi vzpenjali skozi borov gozd proti 1019 metrov visokemu sv. Lovrencu. Med sproščenim pohodom in pogovori smo prišli do cerkvice, ki leži na jasi, le pet minut pod samim vrhom Gore. V starih spisih cerkev omenjajo že leta 1391. Zvonik ima kasnejšo letnico in sicer l. 1671. Cerkev je zgrajena iz kamenja in spominja na cerkve v Istri. Posvečena je sv. Lovrencu, ki je zavetnik revežev. Varoval naj bi ljudi tudi pred bolečinami v križu (marsikomu od nas bi prišel danes zelo prav), opeklinami, vročico in še čemu.

image

Stane Kržmanc Lepa cerkvica Sv. Lovrenca zavita v tančico megle.
image

Stane Kržmanc Še en okrasek ob poti.

Na sam vrh tokrat zaradi slabega razgleda nismo odšli. Ob lepem vremenu (to sem prebrala na –netu) je prekrasen pogled na Postojnsko kotlino, Javornike, Snežnik, Vremščico, Slivnico in del Nanosa. Upam, da se vrnemo v lepem vremenu.

Po poti navzdol so nekateri našli še celo gobe, med katerimi je bila tudi prelepa marela!

Pohod je bil kot vedno prijeten in zanimiv, zaključili pa smo ga z dobrim kosilom v gostišču »Stara pošta«.

Prisrčna hvala našemu vodniku Frenku in pomočniku Andreju za vodenje, skrb za vsakega pohodnika, dobro voljo in ne nazadnje tudi »lepemu vremenu«. Hvala tudi Stanetu za lepe posnetke.

image

Stane Kržmanc Pa še slika za spomin.

Narava se pripravlja na dolgo zimsko spanje, mi stari najstniki pa s hitrimi koraki na vesel, zabaven in nori december.

image

Stane Kržmanc