Marija Armič, 28.1.2019

Barjani, še vedno polni vtisov s prejšnjega pohoda po bližnji okolici Vrhnike, smo se na naš drugi letošnji pohod odpeljali do Martinj hriba pri Logatcu.

Razigrani in nasmejani smo jo mahnili v gozd s prečudovito zimsko idilo po Jakobovi poti v smeri Kališa. Med potjo nam je nekajkrat izza oblakov pomežiknilo sonce. Pravi užitek je bilo hoditi po mehkem na novo zapadlem snegu. Na vrhu pri razglednem stolpu smo se posladkali z dobrotami slavljencev, jim zaželeli zdravja in še mnogo lepih poti.

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Naša četica koraka v zimski idili.
image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Seveda, to je Jakobova pot.

Pot nas je vodila vse nižje, s prečudovitim razgledom na Planinsko polje, katerega posebnost je, da med letom spreminja svojo podobo. Na tem območju se nahaja nešteto jam, v katerih se skriva bogastvo kapnikov in podzemnih jezer. Med bolj poznane jame štejejo Logarček, Vranja, Skednena, Mačkovica in druge …

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Ustavili smo se pri razglednem stolpu, ki pa žal ne služi več svojemu namenu.

Logaška planinska pot nas je peljala do gručaste vasi Jakovica, katera leži na zahodnem pobočju Jakovškega griča na 506 m severnega dela Planinskega polja. Na samem vrhu stoji cerkev Sv. Mihaela, v bližini pod obzidjem cerkve, pa se nahaja Kapelica Matere božje (Cerkev Sv. Marije v Leševju).

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Kaj je lepšega, kot hoja po zasneženem gozdu?

Na poti do Laz ne daleč stran od ceste smo opazili Kamp, kjer prenočujejo jamarji, šli mimo znane Mlekarne Krepko in malo pred ciljem nas je na ograjenem vadišču prijetno presenetil konjski lepotec s plesnim nastopom.

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Planinsko polje, tokrat za spremembo ne pod vodo, ampak pod snegom.

Prehodili smo preko 9 km, naše zadnje dejanje tega lepega dne pa zaključili ob dobri hrani in prijetnem kramljanju z mislijo na naslednji pohod.

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič GPS zapis prehojene poti.