Anka Pažin, 4.11.2019

Na ta pohod sta nas Elica in Sonja še posebej lepo povabili, da ne bi oklevali izkoristiti lep jesenski dan za poučno in ne pretežko turo. Vodila nas je Sonja, ki nam je že med vožnjo predstavila prvi cilj – Magdalensko goro.

To je vzpetina, visoka 504 m, med Ljubljanskim barjem in zahodno Dolenjsko. Območje gore je arheološko zaščiteno, ker so že v 19. stol. prišli do najdb, ki dokazujejo obstoj železnodobne naselbine iz 5. ali 6. stol. pred našim štetjem. Grajena je bila v nivojih, na vrhu je bilo svetišče, na vznožju pa gomilno pokopališče. Takratni prebivalci so bili verjetno Iliri, bili so obrtniki, vojščaki, trgovci, povezani s svetom po jantarni in železni poti. Obdržali so se več stoletij, saj je bilo grobov v rodovnih gomilah preko 1000. Največ nam o njih povedo figuralno okrašene situle.

image

Željko Jadanić V okolici Paradišča se je gozd skrival v gosti megli.
image

Željko Jadanić Iz megle v sonce!

Arheološka izkopavanja so bila v začetku zgolj ropanje grobov, šele kasneje bolj strokovna. Žal so večino najdb pograbili tujci. Znana svastika z glavami štirih konj je bila prodana v ZDA. Grosupeljčanom je ostala le v grbu. Samo nekaj zakladov je v narodnem muzeju v Ljubljani.

image

Željko Jadanić Cerkev sv. Magdalene.
image

Željko Jadanić Skupinska slika za spomin na ponoven obisk Magdalenska gore.

Naša pot se je začela v kraju Paradišče, ob avtocesti, kjer smo v gosti megli zakorakali v hrib. Kmalu smo prebili megleno zaveso in po šumečem listju vstopili v sončen dan. Strmina ni popustila, mi pa tudi ne. Ustavili smo se šele pri panojih, ki prikazujejo zgodovinske najdbe. Pod vrhom Magdalenska gore je naša pot zašla na Križev pot in nas pripeljala do cerkve sv. Magdalene. Po počitku smo se spustili do področja gomil in si ogledali še panoje s situlami.

image

Željko Jadanić Na panojih je veliko informacij o življenju na Magdalenski dobi v času železne dobe.
image

Željko Jadanić Med Malim in Velikim Lipoglavom se razprostira travnata Velika dolina.

Pot smo nadaljevali po gozdu in lokalni cesti do vasi Slivnica, skozi Mali in Veliki Lipoglav. Vasi so lepo urejene in kmetije moderno opremljene. Krajani smatrajo vasi za predmestje Ljubljane.

image

Sonja Zalar Bizjak Spomenik na Pugledu, pomnik bojev z italijanskim okupatorjem.
image

Željko Jadanić Na vrhu Pugleda stoji piramida v spomin padlim borcem.

Do območja partizanskih bojev na Pugledu smo prišli po mešanem gozdu. Prehodili smo ves greben do spomenika padlim borcem na vrhu, kjer se nam je odprl lep razgled preko Ljubljane do Karavank in Julijcev s Triglavom. Zgodovina se nas je tudi tu močno dotaknila. Naši pevci so spontano zapeli otožno pesem o ranjenem borcu. Prav je, da se ne pozabi!

V Grosuplju je sledil je še vesel dogodek. Naš pohodnik Karli je proslavil svojo osemdesetletnico. Tudi taka druženja starejših so smisel pohodov, kjer potrjujemo, da nismo sami in si pripadamo.

image

Željko Jadanić Pogled na Ljubljano, v daljavi se je komaj videl Triglav.