Nežka Vihtelič, 21.12.2018

»Pa kaj nam zima… in vihar in ploha z neba …,« (Ivan Cankar, Cikel neobjavljene pesmi), smo si rekli Zimzeleni na hladen torkov dan, ko smo se odpravili na Planino nad Vrhniko malo drugače.

image

Željko Jadanić Na Zaplani je sijalo sonce …
image

Željko Jadanić … po Barju so se podile megle.

Že zjutraj nam je vreme nakazalo, da bomo imeli lep sončen dan, le da bo malo hladneje. Dobro oblečeni in zaviti smo se zapeljali do nekdanje Drnovškove domačije na Zaplani.

Peš smo nadaljevali po rahlo vzpenjajoči cesti do naše nove planinske koče, kjer smo ob kavici in čaju veselo pokramljali.

image

Željko Jadanić Tudi cerkvica na Kurenu je bila obsijana s soncem.
image

Željko Jadanić Poleg novega stolpa še ena lepotica, ponos Vrhničanov.
image

Željko Jadanić Za skupino najprej Barje, nato Krimsko pogorje.

Nato smo nadaljevali proti zaselku Jelovec po poteh, ki niso zdrsne, do Starega malna. Nikamor se nam mudilo, zato smo se večkrat ustavili in prisluhnili zanimivostim o potoku Bela, ki izvira zgoraj v Lintvernu. Med potjo smo ugotavljali, da je vse bolj podobno jeseni kot pa zimi. Razpoznavali smo tudi okoliške griče in hribe, saj je bila vidljivost dobra.

image

Željko Jadanić Po varni in široki poti proti Jelovcu.
image

Željko Jadanić Na desno se strmo povzpne Janezova pot.

Seznanili pa smo se tudi z manj znanimi pohodnimi potmi, ki vodijo proti Planini. Ena takih je tudi Pot dveh Janezov, ki jo zdaj imenujejo kar Janezova pot, ki jo bomo prehodili ob prihodnji priložnosti.

image

Željko Jadanić Pravi kraj za razgledovanje, martinčkanje in malico.

Ob prijetnem vzdušju in klepetu smo zadovoljni prispeli na Vrhniko in doživeli prečudovit sončen dan ter ugotavljali, da z gibanjem ohranjamo zdravje.

image

Željko Jadanić O potoku Bela je vredno marsikaj povedati.
image

Željko Jadanić Za mnoge začetek vzpona, za nas pa konec krožne poti.

Še veliko lepih pohodov vsem pohodnikom, posebno pa brez nezgod.