ponedeljek, 5.2.2018

V Društvu upokojencev Vrhnika  tudi letos načrtujemo  odprtje  treh  razstav. Največkrat razstavljajo upokojeni amaterski razstavljavci iz domačega okolja. Tokrat se je prvič predstavil kipar samouk, Janez Perenič  z Loga.

Organizatorka razstave, Marta Rijavec, je v zloženki zapisala:
»Od prve skulpture Janeza Pereniča je minilo polnih 50 let, od prve samostojne razstave na Vrhniki pa skoraj 20 let. Razveseljivo je srečanje in druženje z Janezom Pereničem, ki z veliko vnemo, s smislom za oblikovanje in z ročno spretnostjo osmišlja les kot plemenit material v prijazne in intimne forme in figuralne kompozicije. Iz lesene monolitne  klade zrastejo oblike življenja, pogojene z oblikovnimi zakonitostmi, ki  jih narekuje material, v katerem čutiš toploto in težnjo po pristnem in naravnem.

Janez Perenič mojstrsko oblikuje tako celoto kot detajle, vključuje pa tudi votel prostor in predornine ter smiselno stilizira oblike v samosvoj tip figure. Čeprav so figure idealizirane, so hkrati še vedno povezane z resničnostjo, s preteklostjo in sedanjostjo. V njegovih rokah postaja les živa tvorba, ki je priča arhetipskega, srečanje v tradicionalnem in vraščanje v trenutek, ki ga prinaša današnji čas.

Skulpture Štirje letni časi in številne druge, liki otrok, deklic, žena in parov, ženska-moški, figuralne kompozicije kmečkih in drugih stanovskih opravil in življenjskih situacij ter občutij, številne jaslice, ženski okraski in številni uporabni leseni predmeti in pripomočki sestavljajo likovni opus Janeza Pereniča« (Po zapisu akad. kiparke Dragice Čadež Lapajne pripravila Marta Rijavec.)

Odprtje razstave sta v kulturnem programu obogatila Tone Stanovnik na harmoniki in Katja Hvalica, ki je umetnika predstavila.

Prodajna razstava bo na ogled od 1. 2. do 28. 2. 2018 vsako sredo in petek od 9.00 do 12.00 v društvenih prostorih, Tržaška 12 Vrhnika.

Vabljeni.


Besedilo: Elica Brelih
Fotografije: Milan Jerman