torek, 8.5.2018

V Cankarjevem letu smo v DU Vrhnika pripravili razstavo z naslovom Ambientalni motivi v luči slikopleskarskega poklica, slikopleskarja Romana Suhadolnika.

Prav za ta dogodek je Marta Rijavec v vabilu zapisala med drugim tudi naslednje: ”Roman Suhadolnik se predstavlja z motivi, ki jih je izdelal s šablonami v kombinaciji z brizgalno tehniko in s črtaljenjem. Motivi imajo svoj jezik, svoj vizualni način izražanja brez besed, ki je vsakomur razumljiv. Z dolgoletnim zbiranjem slikopleskarskih in pleskarskih delovnih pripomočkov in strokovne literature ter z očetovo zapuščino in delno zapuščino Ivana Slavca je ustvaril zajetno zbirko, ki je vredna širše pozornosti in bi si zaslužila muzejsko sobo kot del mozaika obrti na vrhniškem področju – obrti, ki je zaznamovala in oblikovala ambientalno kulturo prebivalcev Vrhnike.

Roman Suhadolnik je avtor razstave in pobudnik zapisa, ki je priloga zloženki; z obujanjem spominov in z vsebinami iz bogate zapuščine ter z njegovim znanjem najzahtevnejših veščin sva skupaj pripravila današnji dogodek kot poklon ljudem, ki so to obrt opravljali in se z njo preživljali ter tako zaznamovali vrhniški prostor.”

V zloženki, ki govori o zgodovini soboslikarstva in o vrhniških slikopleskarjih, pa je med drugim zapisala tudi tole: ”V zgodovinskem spominu Vrhničanov so ti fantje v belem, z lestvijo na rami in z drugim orodjem za pasom – peš ali na kolesu, z vozičkom, s triciklom ali na mopedu, ostali kot simbol za prenovo in preobrazbo.

Ko so izpolnili pričakovanja svojih strank, so po njihovem odhodu domovi zaživeli v novi svetlobi, barvi in toplini, ki jih je mojster poklica izvabil iz palete svojega znanja in občutenja. Danes je vse manj mojstrov, ki so vešči zahtevnejših slikopleskarskih tehnik: vendar so še – Roman Suhadolnik je zagotovo eden izmed njih, pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa deluje Sekcija slikopleskarjev in črkoslikarjev.

Slikopleskarstvo tako ostaja živi del bogate kulturne tradicije našega bivalnega okolja tudi v prihodnosti.”

Fotografije: Željko Jadanić

Pripravila: Elica Brelih