Zlata Kržmanc, 28.1.2020

Že drugič letos smo se zbrali in avtobus nas je tokrat odpeljal proti Vipavski dolini, v vas Vrtovin.

Sreča z vremenom je bila na naši strani, jutranja burja je ponehala in sonce je ogrelo ozračje. Pot skozi zaselke vasi Vrtovin pod Trnovskim gozdom se je počasi dvigala, le zadnji del poti na vršni del školja je bil kar strm.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Barjani pod poznorimskim vodnim stolpom, ki je varoval dragoceni vodni izvir.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Najbližja pot na školj Sv. Pavla je tudi najbolj strma.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Cerkev sv. Pavla in Kucelj v ozadju.

Šolj Sv. Pavla je planotast kamnit osamelec, 105 m širok in 450 m dolg, nadmorska višina pa je 520 m. Vidni so ostanki obzidja, ki so varovali poznorimsko naselbino. Med Vrtovinom in školjem je vodila rimska cesta od Ogleja do Emone. Pod južnim robom se nahaja rimski vodni stolp, ki je z enajstimi metri najvišja ohranjena rimska gradnja v Sloveniji. Vodo so nosili iz stolpa po strmih stopnicah preko skalnatega južnega roba, dostop do dragocene vode je bil dobro zavarovan. Zgodovina Školja je zelo zanimiva, saj je bilo to področje naseljeno že v železni dobi. Mesto naselitve pa še ni dovolj pregledano, zato načrtujejo obsežne arheološke raziskave.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Pogled na Vipavsko dolino.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Jaslice ob cerkvi sv. Pavla.

Po ogledu vseh znamenitostih, številnih jaslic okoli lepo obnovljene cerkve sv. Pavla in občudovanju čudovitih razgledov, smo se odpravili proti Gojačam v Vipavski dolini. Pot nas je vodila preko velike poseke, do našega avtobusa.

Slavljenca Andreja in Andrej sta nas pred odhodom še pogostila z domačimi dobrotami. Minil je še en dan v prijetni družbi ob hoji po naši lepi sončni Primorski.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Domiselno narejen kažipot.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc in Franci Kržmanc Novo zgrajen zvonik na preslico ima zvonove v linah.

Hvala tudi Sonji za čudovit izbor pohoda in strokovno vodenje.