Odzvali smo se vabilu naše vodičke Dominike, ki nam je ponudila voden ogled po stari Ljubljani. Sočasno se je na Gospodarskem razstavišču odvijal sejem ali turistična promocija, imenovana NATUR ALPE ADRIA. Odločili smo se, da združimo obisk prireditve in ogled Ljubljane v en prijeten družaben dan.

Veliko število razstavljavcev, tudi iz tujine, je predstavilo vse vrste ponudb počitnic, rekreacij, zdrave prehrane in vseh vrst športnih dejavnosti. Čas za ogled je prehitro minil, morda je dobil kdo idejo za letošnje dopustovanje, morda namig za pohodno ali kolesarsko turo.

V drugem delu našega potepa pa je sledil ogled starega mestnega jedra Ljubljane. Na Gornjem trgu nas je pričakal vodič Klemen, ki je sicer vodič po Ljubljani in dober poznavalec arhitekta Plečnika. Prav z zanimanjem smo ga poslušali, ko nam je v skoraj dve uri dolgem sprehodu prikazal arhitekturo in zgodovino Ljubljane skozi čas.

Kljub temu, da smo veliko vezani na mesto, da dobro poznamo ulice po Ljubljani, pa premalo poznamo lepo stavbno arhitekturo in zgodovino ter vsa politična trenja med veljaki, ki so vladali skozi zgodovino.

Tako nam je ta sprehod skozi mesto in čas prinesel nekaj novih vedenj o Ljubljani in še ujemal se je s Plečnikovo obletnico in s Prešernovim praznikom.Zapisala: Ivanka Sluga
Foto: Vlado Nikolić