Sonja Repnik, 30.11.2018

Čeprav je bila Slovenija pobeljena z novo snežno odejo, je bilo na spletni kameri vidno, da ga je v Loški dolini le za vzorec.

Z Vrhnike smo se med rahlim pršenjem pripeljali do vasice Viševek pri Starem trgu pri Ložu, kjer smo brez dežnikov začeli naš pohod po krožni planinski poti do Gornjih Poljan.

image

Sonja Repnik Po zložni poti prispeli do stopinje svetega Andreja.

Prvi postanek je bil pri Andrejevi stopnji, kjer naj bi po legendi sveti Andrej pomagal potiskati voz, naložen z zvonovi za cerkev na Gornjih Poljanah, pri tem pa se mu je udrla skala pod čevljem. Snega je bilo ravno toliko, da smo v snegu opazili stopinje medveda, ki je hodil ponekod ob naši poti, drugod jo je le prečkal. Ni še našel brloga za svoje zimsko spanje.

image

Sonja Repnik V snegu stopinja medveda, ki še ni našel svojega brloga.
image

Danica Kos Novozgrajeni Turizem Jure ob starih hišah na Gornjih Poljanah, ki so brez stalnih prebivalcev.

image

Sonja Repnik Etnografska zbirka Pri Hostovih v obnovljenem skednju. Slamoreznica.

Na Gornjih Poljanah nam je prijazni lastnik Turizma Jure odprl teraso, kjer smo lahko ob malici spili kavo. V skednju nam je razkazal Etnografsko zbirko “Pri Hostovih”, pospremil pa nas je tudi na bližnjo vzpetino, kjer stoji cerkev sv. Andreja. Presenetilo nas je, da cerkveno ladjo prekriva lesen kasetiran strop, poslikan s cvetličnimi motivi iz časa okrog leta 1700. Spominja na strop v cerkvi sv. Miklavža na Kurenu nad Vrhniko.

image

Danica Kos Kuhinja, kamra …

image

Sonja Repnik Cerkvica svetega Andreja na Gornjih Poljanah.

V nadaljevanju smo se spustili po pobočju Racne gore skozi Dolenje Poljane v Vrhniko. Sprehodili smo se do Velikega Obrha, enega od sedmih imen reke Ljubljanice. Ustavili smo se na največjem kamnitem mostu čez Obrh, pet ločnem, zgrajenem v 19. stoletju. In tako smo naš pohod zaključili v Vrhniki pri Ložu, od koder smo se z avtobusom vrnili na Vrhniko, Cankarjevo.

image

Danica Kos Notranjost cerkve s tremi oltarji in lesenim poslikanim stropom.
image

Danica Kos Po pobočju Racne gore povratek skozi Dolenje Poljane v Vrhniko pri Ložu.
image

Sonja Repnik