Marija Dolinar, 2.11.2018

Jutro ni obetalo sonca, a s ceste A2 proti Jesenicam smo lahko videli 1046 m visoko Ajdno, delno poraslo skalno škrbino v pobočju Stola.

Nad Koroško Belo smo se raztegnili skozi trave v gozd. Dišalo je po vlagi in gobah, strupenih.

image

Po stari stezi iz Koroške Bele, po zaraščenem delu, …

Prebijali smo se med drevesnimi štori in rdeče rumenim listjem grmičevja, majhnih bukev, ki so pognale na goličavi po vetrolomu.

image

… ponekod čez ostanke vetroloma,…

image

… drugod z listjem posuti, …

image

… smo se priključili poti, ki pride na Ajdno od Valvasorjevega doma.

Višje v grapah pod Potoško planino in Ajdno je gozd nepoškodovan, mi pa smo se dvigali med bore pod stene Ajdne in po utrjenih stopnicah stopili na vršni del z arheološkimi ostanki poznoantične naselbine ter posedli pod streho starokrščanske cerkve naših prednikov.

image

Po stopnicah smo se povzpeli do arheološkega najdišča Ajdna.

Kadar razglede dlje od Žirovnice, Save Bohinjke in Bleda zastirajo megle, se mi misli ujamejo vanje. Pobegnile so v obdobje vojn med germanskimi narodi in Slovani ter v čase po razpadu rimskega cesarstva, ko je bila Ajdna zatočišče okoliških prebivalcev. Mislila sem na Ajde, velike ljudi, ki naj bi živeli na Ajdni v pradavnini, a naša pot se je že obrnila navzdol. Verjetno so bili svetlolasi, sem še enkrat pogledala steno nad sabo, nato pa kamen na stopnici in previdno stopila čez ter dalje po stezi v smeri Valvazorjevega doma pod Stolom, kjer so rumeneli macesni. Megle so razkrile tudi Stol, mi pa smo hiteli navzdol v pobočje Smolnika do Završniškega jezera.

image

Pod streho obnovljenega objekta smo si nabrali novih moči za ogled ostankov poznoantične naselbine in …

image

za razgled z vrha Ajdne proti Jesenicam z Mežaklo.

V avtobusu sem zadremala in sanjala Ajde na Ajdni in ljubek obraz okamnele Ajdovske deklice v stenah Prisojnika se mi je smehljal. Prav gotovo je kot vila sojenica želela novorojenemu dečku samo dobro, le na Zlatoroga je za hip pozabila.

image

Na grebenu ni bilo dovolj prostora za vse Sončke.

image

Zapuščamo Ajdno.
Foto: Tatjana Rodošek  in Sonja Zalar Bizjak