ponedeljek, 15.5.2017

V oblačnem jutru smo se odpeljali na Vransko in levo navzgor do prelaza Lipa z dvodebelno lipo in kapelico, ki je nekoč usmerjala romarje proti Novi Štifti. Prelaz ločuje planoti Menina in Dobrovlje ter povezuje Vransko in Šmartno ob Dreti v Zadrečki dolini.

Štartali smo po markacijah za Savinjsko planinsko pot in evropsko pešpot E6 v smeri sv. Jošta in se povzpeli do cerkve sv. Gervazija in Protazija z lesenim zvonikom. Ob hoji čez travnik smo med občudovanjem hribovij v daljavi zagledali ošiljeni zvonik gotske cerkve sv. Jošta na robu pobočja ter se mimo kmetije Mežnar pomikali v smeri Tolstega vrha. V gozdu smo postali pred spominskim obeležjem NOB in nadaljevali s hojo do križišča pod kmetijo Ptica ter levo ob zakraselem pobočju Belice do kozolca ob poti.

Sedla sem na kamen, se zagledala v visoke pečine nad pobočjem s kmetijo Ručgar, ki s prenovljenimi podi, kaščo, sodi v ta prostor in bi še kar sedela za kozolcem ter štela ovce na paši, a sem že drobila korake naprej mimo kmetije in ob hribu Kokarce do razgledišča s križem na Ropasovih pečeh. Sedeč naokoli smo se predali razgledu na Vransko in znane vrhove v Posavju, nato pa skozi gozd visokih bukev prišli do Zakrajškove kmetije in cerkve sv. Katarine, se podali po stezi na greben mimo kapele s Križanim in spomenika padlim borcem 13. brigade ter po hribu do cerkve Matere Božje in niže ležečega Planinskega doma na Čreti.

Počasi smo se odpravili mimo Podpečana nazaj v dolino, se čudili izvirom ob poti in grapam hriba Petelinek, vdihavali gozd in travniške rože v okolici Briš vse do Vranskega, kjer smo vrgli še en pogled desno na plezališče v opuščenem kamnolomu s plezalcema v steni ter zaključili 14 km dolgo pot.

Domov grede sem klepetala, a drugo jutro sem sanjala v barvah bele pečine, zelene gozdove s spomeniki NOB, cvetoča drevesa, travnike s cerkvicami in vsi so, držeč se za roke, plesali okoli samotnih hribovskih kmetij, plesali so ples senc in sonca po južnem robu Dobroveljske planote.


Oglejte si fotografije s pohoda Sončkov na južnem robu Dobroveljske planote.

Prelaz Lipa z mogočno lipo in kapelico.

Od bele, s skodlami krite cerkvice sv. Gervazija in Protazija, …

… smo prišli do cerkvice sv. Jošta, na južnem robu Dobroveljske planote.

Za našimi hrbti, na drugi strani prelaza Lipa, se razprostira Menina planina.

Zaslužili počitek in malica pod kozolcem kmetije Ručgar.

Z razgledišča s križem na Ropasovih pečeh pogled na Vransko in Posavsko hribovje.

Sončki ob cerkvi Matere Božje na vzpetini nad Planinskim domom na Čreti.

Planinski dom je že za nami, čakal nas je spust v dolino.

Po poti med hišami in mimo plezališča smo pohod zaključili sredi Vranskega.

Besedilo: Marija Dolinar, Fotografije:  Tatjana Rodošek, Sonja Repnik