Jana Marušič, 27.12.2018

V sončnem jutru smo Sončki krenili na Primorsko. Naš cilj je bil Miljski polotok, po katerem je speljana Pot po stezah graničarjev, ki so nadzorovali mejo med bivšo Jugoslavijo in Italijo.

Pot je bila zasnovana ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU. Po dolžini smo otok prehodili od vzhoda proti zahodu.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Pot nas je vodila mimo kamnoloma peščenjaka, sestavine fliša.

Na mejnem prehodu Škofije smo izstopili iz avtobusa, prečkali cesto in se povzpeli po makadamski cesti, ki je peljala mimo delujočega kamnoloma, kjer pridobivajo velike bloke peščenjaka. Takih kamnolomov smo na poti srečali še veliko, vendar so vsi zaraščeni.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Od kamnoloma do Kaštelirja smo za vzpon uporabili nekdanjo graničarsko stezo.

In že smo prišli na graničarsko stezo, po kateri smo se vzpeli na najvišji vrh Miljskega polotoka, Kaštelir, visok 244 m. Tu so ostanki prazgodovinskega gradišča.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Na vrhu Kaštelirja je bilo že v bronasti dobi prazgodovinsko gradišče.

Pot nas je vodila skozi miljsko vas Premančan, od koder je bil lep pogled na Miljski zaliv in Trst. V Cereju, ki je dobil ime po hrastu ceru, ki raste v okolici, smo videli ostanke vaške pralnice, ki so jo zgradili zavezniki. Nadaljevali smo pot skozi Kolomban in kmalu prišli do Resslovega gaja na gozdnatem griču, ki se nahaja med Ankaranom, Debelim rtičem in Lazaretom. Do njega smo prišli mimo vasi Barizon. Skozi gaj je speljana učna pot, kjer rastejo značilne vrste grmičevja in hrastov gozd, s prevlado puhastega  hrasta. Gaj se nahaja na Jurjevem hribu.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Prečkali smo nekdanji mejni prehod Korošci in kratek čas hodili po italijanski strani meje.
image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos V področju, imenovanem Cave, je bilo nekoč veliko kamnolomov peščenjaka.
image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Ob vzpostavitvi strogo varovane meje med Jugoslavijo in Italijo leta 1954, so kamnolome opustili, ostali so že nalomljeni bloki.

Ko smo prehodili Resslov gaj, smo se začeli spuščati proti zalivu sv. Jerneja, ki je blizu nekdanjega mejnega prehoda Lazaret. V plitvem zalivu je veliko mulja, ki predstavlja raj za ptice in druge živali.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Skupinski posnetek Sončkov pred panoramo Trsta.
image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Na Jurjevem hribu smo prečili Resslov gaj, ki spominja na gozdarja in izumitelja Josefa Ressla, ki se je posvečal obnovi gozdov.

Dan je bil lep in sonca je bilo na pretek. Le na poti proti domu se je v pokrajino prikradla megla. Bil je zadnji pohod v tem letu in eden izmed lepših.

image

Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos Kmalu smo zagledali morsko gladino Zaliva sv. Jerneja in vedeli, da se pot bliža koncu.

Foto: Sonja Zalar Bizjak in Danica Kos

Zemljevid: Srečko Kenk