Sonja Repnik, 12.10.2018
Koprski in tržaški zaliv z zaledjem.

Ko v hribih začnejo naletavati snežinke, je čas, da poiščemo sončne žarke na Primorskem. Obiskali smo Šavrinsko oz. Koprsko gričevje, s pričetkom v Novi vasi nad Dragonjo.

image

Obnovljeni vodnjak ”Studenec”, v katerem je bil tudi prostor za pranje perila.

Pot nas je skozi Novo vas vodila proti obnovljenemu vodnjaku “Studencu”, ki ni služil le za pitno vodo ampak tudi za pranje perila. Po spustu z enega in vzponu na drug grič, smo pred Krkavčami zavili s poti do gradišča, kjer stoji “Krkavški kamen”. Izviral naj bi iz 1. oz. 2. stoletja pred našim štetjem, iz obdobja Keltov.

image

”Krkavški kamen”, imenovan tudi ”beli kamen, kamen troglav, menhir ali megalit”.
image

Živi muzej družine Reja ”Hiša Vrešje”, z etnološko zbirko.
image

Zapuščamo ploščad pred cerkvijo in se iz Krkavč spuščamo proti Dragonji.

Krkavče, zgrajene na živi skali, so ena najbolj slikovitih istrskih vasic na teh gričih. Sprehodili smo se po ozkih vijugastih ulicah s kamnitimi hišami, portali, malimi okni in različnimi detajli, do živega muzeja družine Reja “Hiše Vrešje”. V enonadstropni podkleteni istrski kamniti hiši je etnološka zbirka. Glavno vaško ploščad krasi cerkev sv. Mihaela, zgrajeni leta 1633, z zvonikom, zgrajenim leta 1741 na mestu, kjer je prvotno stal obrambni stolp. Po ogledu notranjosti in njene s cvetjem urejene okolice, smo pohod nadaljevali proti Dragonji.

image

Previdno po brvi preko suhe struge potoka Feneda, na drug grič.
image

Sončki med oljkami …
image

… s šopki različno obarvanega ruja.

Dno doline smo previdno prečkali po leseni brvi. Med sredozemskim rastjem, rujem, ki je že začel spreminjati barvo in oljčnimi nasadi, smo se mimo Mačkulj in skozi vasico Sv. Peter vrnili v Novo vas.

image

Kamnit kip sv. Jožefa na samostojno stoječem zvoniku pri cerkvi Rožnovenske matere božje v Novi vasi.
image

Koprski in tržaški zaliv z zaledjem.
Foto: Tatjana Rodošek