četrtek, 13.4.2017

Pohod smo začeli v Novi Štifti na Brinovem vrhu, ki ga krasi romarska cerkev Marijinega Vnebovzetja.

Usmerili smo se na lahko markirano pot proti pobočju Travne gore. V občasnih strminah smo večkrat prečili gozdno cesto, občudovali stasite bukve in raznovrstno pomladno cvetje ter naenkrat prišli do velike sončne jase z Domom na Travni gori (890 m). V tišino okolice so  odmevali pogovori pohodnikov in kakor rahel dež padali  na trave, obkrožene z gostimi  krošnjami iglavcev,  ki so nas zvabili  dalje v gozdove  smrek in jelk z označenimi križišči, vse do koče na  Kamnem griču na nadmorski višini 1016 m, kjer se je dvigal  nad gozdovi na jugozahodu Snežnik, mi pa smo se skoraj porazgubili v suhih travah, posutih s pisanim pomladnim cvetjem od nunk do zaspančkov (spomladanskega svišča) s šopkom trobentic v sredini.

Rahel veter je hladil ozračje, ko smo stopili desno na stezo med mladimi smrekami v gozd  in se počasi  spuščali čez samotne, ponekod zaraščajoče, travnike do vasi Hrib, ki je ena od šestih vasi, ki sestavljajo občino Loški potok. Povzpeli smo se še na hrib (Tabor) na nasprotni strani doline s cerkvama  Sv. Lenarta in Sv. Barbare ter se s pogledi na Petelinjek in Racno goro  vrnili v čakajoči avtobus.

Pohod začneš in zaključiš doma, pravijo vsi dobri poznavalci pohodništva. Res je, med hojo pa lahko dovoliš, da ti narava šepeta. Če je pot načrtovana po skoraj nedotaknjeni  pokrajini  čez Travno goro do Loškega potoka,  še doma ostaja v veter ujet šepet prehojene divjine: Trave in rože in gozd! In radovedna misel, kam neki so se pred Sončki skrili medvedi, kralji gozdov Loškega potoka.

S parkirišča ob romarski cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Novi Štifti smo se napotili proti Travni gori.

Pri Domu na Travni gori smo se med malico in počitkom “nastavljali” spomladanskemu soncu, …

… potem pa nas je kažipot usmeril proti Kamnemu griču.

Med smrekami in jelkami smo prišli do jase, ki se zaradi opustitve košnje počasi zarašča.

Pred Planinskim domom na Kamnem griču smo se razporedili po suhi travi.

Od koče na Kamnem griču smo se spustili proti Loškemu potoku.

Travna gora je severni del pogorja Velika gora, ki leži zahodno nad poljem med Ribnico in Kočevjem.

Skozi vas Hrib – Loški potok, ki je središče občine Loški potok, smo se povzpeli do cerkev na vzpetini Tabor, …

… od koder je lep pogled na dolino Loški potok z vasjo Retje in retijsko uvalo.

Besedilo: Marija Dolinar, Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Repnik