petek, 20.4.2018

18. marca 2008 se je v prostorih DU Vrhnika zbrala skupina pohodov željnih upokojencev, ki so se odzvali pozivu Elice Brelih, predsednice društva in pobudnice pohodništva, da bi ustanovili novo pohodniško skupino. Kot druga skupina Zimzelenih smo 1. aprila že šli na prvi pohod, na Krim. Od takrat je minilo deset let in 3. aprila 2018 smo se ponovno odpravili na Krim.

Pod sv. Jožefom na griču in s pogledom na barjansko ravnico smo krenili na pot proti Krimu

Od dvajsetih pohodnikov na Krim leta 2008 jih je po desetih letih ostalo v skupini le osem. Vsi ostali so se Sončkom pridružili kasneje in nas je sedaj 42. Seveda se je v teh desetih letih marsikaj dogodilo. Že konec leta 2008 smo izbrali ime Sončki,  s katerim naj bi pregnali slabo vreme, ki nam je kar naprej nagajalo.

Pot nas je vodila čez travnike Planince, kjer stoji obnovljena cerkev sv. Tomaža

Leta 2010 je postala planinska vodnica tudi Sonja Repnik, tako, da je bila od tedaj izmenoma ena Sonja na čelu, druga pa na repu kolone. Pohodov je bilo veliko, 185, v vse konce Slovenije, razen na skrajen severovzhod. Pa tudi čez državno mejo smo se nekajkrat napotili. Če vreme ni bilo najboljše, smo šli v kraške jame, spoznavali smo vojaške objekte Alpskega zidu in Rupnikove linije, obiskovali smo muzeje, kar 15 krat pa imeli v deževnem vremenu potopisno predavanje.

Zadnji metri vzpona

V desetih letih smo prehodili stotine kilometrov, osvojili celo množico vrhov, videli veliko lepot in zanimivosti, marsikaj doživeli, sproščeno uživali v družbi in tkali trdne medsebojne povezave in prijateljstva.

Kaj vse se vidi?

Desetletnico smo praznovali pohodniško, z vzponom  na Krim s Preserja. Pot na vrh so ovirala v močnem vetrolomu padla drevesna debla, olepšale pa belo cvetoče nunke in kronice. Razgled z vrha ni bil najlepši, sicer pa se nam je mudilo navzdol, kajti na Vrhniki nas je čakalo kosilo.

Sončki po desetih letih ponovno na Krimu

Po kosilu smo se v besedi in sliki sprehodili skozi minulih deset let in vsi, ki so člani skupine Sončki od leta 2008, so dobili spominske obeske. Seveda nismo pozabili Elice Brelih, pobudnice in organizatorke pohodništva v DU Vrhnika, kateri smo vsi zelo hvaležni. Zahvalili smo se tudi vsem našim članom, ki prispevajo svoje znanje in delo na področju fotografije, pisanja zapisov, beleženja poti z GPS, vodenjem blagajne ….

Vrh Krima smo zapustili po drugi poti, v smeri Rakitne, kjer nas je čakal avtobus

Izvedli smo celo kratek kulturni spored, nato pa se odpravili na domove, novemu desetletju pohodništva naproti.

Pohodniki, ki so dobili spominski obesek za desetletnico skupine Sončki, s ustanoviteljico skupine, Elico Brelih

Zapisala: Sonja Zalar Bizjak

Fotografija: Tatjana Rodošek