Milena in Marija, Logatec, 4.11.2019

Na lep in topel jesenski dan smo se Svizci povzpeli na slemenasto Kranjsko reber, ki leži nasproti bolj poznane planote Velike planine.

Med jutranjo vožnjo nas je sicer spremljala megla, ki je segala skoraj do prelaza Volovjek. Tu smo zapustili avtobus in se po gozdni cesti odpravili na preval Na Kalu. Od tu smo pohod nadaljevali po zložnem vzponu do pastirske koče na Kašni planini na višini 1317 metrov nadmorske višine, kjer smo si privoščili malico.

image

Sonja Zalar Bizjak Nad prelazom Volovjek so se še zadrževali oblaki nizke oblačnosti.
image

Sonja Zalar Bizjak Vzpon s Kala proti Kašni planini.
image

Sonja Zalar Bizjak Na Kašni planini se je prilegel krajši počitek.
image

Sonja Zalar Bizjak S pašnikov se nam je odprl razgled na Zadrečko dolino.

Po počitku smo preko pašnikov dosegli najvišjo točko Kranjske rebri, Vrh Kašne planine (1435 mnv.) Za goro, na kateri v poletnem času pasejo živino, so značilne vulkanska kamnine, podobno kot na Smrekovcu. Zaradi nepropustnosti tal smo naleteli na jezerca – kale, ki so vir vode za živino in dragocena vodna okolja. Zemlja je kisla, zato tu uspevajo borovnice in brusnice.

Z Vrha Kašne planine se nam je odprl čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, bližnja Lepenatko in Rogatec, na Golte, Raduho, Menino planino in na Kum, ki se je nad meglice dvigoval na jugovzhodu.

image

Sonja Zalar Bizjak Vzpon na Vrh Kašne planine je zelo zložen.
image

Sonja Zalar Bizjak Modro nebo, igrivi oblaki in zadovoljni Svizci na vrhu.
image

Sonja Zalar Bizjak Skupinska slika Svizcev z Rogatcem in Lepenatko v ozadju.
image

Sonja Zalar Bizjak Na Kašno planino smo se vračali po poti vzpon.

Na prelaz Volovjek smo se vračali po isti poti. S ceste, ki po severni strani preči pobočja Kranjske rebri, se nam je odprl pogled tudi na Dleskovško planoto. Zelo dobro je bila vidna gozdna meja, macesni so se že odevali v jesenske barve. Tudi nas so ves čas pohoda spremljale čudovite barve jeseni in seveda prekrasni razgledi.

Z našo vodnico Sonjo smo preživeli res lep dan.

image

Sonja Zalar Bizjak Žareče barve jeseni so nas spremljale na poti proti Volovjeku.