Mojca Makovec, 2.7.2019

Vročega dvajsetega junija smo se sivoglavi Svizci odpravili na krajši izlet po parku Tivoli, po Rožniku in Šišenskem hribu.

Ker je pritisnila vročina, smo se v hladni gozdni pokrajini krajinskega parka nad Ljubljano dobro počutili.

image

Sonja Zalar Bizjak Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju je galerija na prostem.

Na začetku smo se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču in si ogledali razstavo “Secesija v Ljubljani”. Prispeli smo do Tivolskega gradu ter prisluhnili kratki zgodovini parka in gradu, ki sta imela kar pestro preteklost. Med drugim smo izvedeli, da sta Tivoli oblikovala tudi slavna arhitekta Fabijani in Plečnik (kostanjevi drevoredi). Šli smo mimo vodarne, kjer je pomembna rezerva vode za Ljubljano. Od tu so vodo v Emono napeljali že Rimljani.

image

Sonja Zalar Bizjak Znameniti psi brez jezikov krasijo stopnišče Tivolskega gradu.
image

Sonja Zalar Bizjak Visoke krošnje dreves so prestrezale tople sončne žarke.
image

Sonja Zalar Bizjak Presenečeno smo obstali ob mogočnem koreninskem sistemu bukve.

Usmerili smo se na Jesenkovo pot. Poimenovana je po prvem profesorju botanike na Ljubljanski univerzi, Franu Jesenku. Spoznali smo nekaj avtohtonih in tujih vrst dreves. Tu raste 30 različnih vrst dreves, ki so označena s tablicami. Odmirajoča drevesa so dom zelo redkega hrošča puščavnika. Na obrobju Tivolija uspeva tudi evropska gomoljčica, edina vrsta svojega rodu, ki raste v Evropi, katere rastišče je zaščiteno.

image

Sonja Zalar Bizjak Za spominsko sliko smo se zbrali ob spomeniku rojaka Cankarja.
image

Sonja Zalar Bizjak Jesenkova pot se vije skozi miren gozd, le pritajen hrup mesta spominja, da smo na obrobju Ljubljane.

Na vrhu Rožnika smo si oddahnili v senci ob gostilni Rožnik. Po slikanje ob spomeniku rojaku Ivanu Cankarju, smo se vrnili mimo skakalnic v Mostecu po Jesenkovi poti na izhodišče. V prijetnem vzdušju in z novim znanjem smo se za to poletje na Vrhniki poslovili.

image

Sonja Zalar Bizjak Mrtva debla so domovanje hrošča puščavnika.
image

Sonja Zalar Bizjak