Snježana Rojec, Logatec, 1.3.2019

V toplem in jasnem jutru se je 34 pohodnikov odpeljalo proti morju.

Ko se je avtocesta začela spuščati proti našemu cilju, smo hitro ugotovili, da ne bomo imeli prav lepega razgleda zaradi zamegljenega ozračja nad morjem.

image

Sonja Zalar Bizjak Zamegljeno ozračje je komaj prepuščalo sončne žarke, zato je bilo jutro sveže.

Avtobus smo zapustili na Škofijah, prečkali kolesarsko stezo po nekdanji trasi Parencane in se po makadamski poti povzpeli do edinega še delujočega kamnoloma od nekdanjih dvajsetih, v katerem lomijo bloke iz peščenjaka. Mimo njega smo se povzpeli po strmi, s soncem obsijani graničarski stezi do najvišjega vrha Miljskega polotoka, Kaštelirja (244 m). Na vrhu so ostanki prazgodovinskega gradišča, ki je nastalo v bronasti dobi. Po kratkem počitku smo pot nadaljevali skozi Premančan, od koder se v boljših pogojih vidi Trst in Miljski zaliv. Pot nas je vodila skozi gozdno področje Cave, v katerem prevladujejo puhasti hrast, cer in graden. Prav po hrastu ceru je dobila ime vas Cerej, v kateri smo se ustavili ob ostankih vaške pralnice.

image

Sonja Zalar Bizjak Čudili smo se lepoti flišnih plasti v kamnolomu Jelarji.
image

Sonja Zalar Bizjak Ostanki gradišča na Kaštelirju so ustrezno predstavljeni in zaščiteni.
image

Sonja Zalar Bizjak Počitek in malica ob prijetnem pogovoru.

Med lepimi vinogradi na levi in desni strani smo skozi Kolomban in Barizon prišli do Resslovega gaja, po katerem poteka učna pot med grmovjem in drevesi. Skozi gaj smo se samo sprehodili, saj v tem letnem času ne moremo občudovati različne vrste vegetacije. Iz gaja smo se spustili do nekdanjega mejnega prehoda Lazaret.

image

Sonja Zalar Bizjak Mejni kamen kot dokaz, da smo bili v Italiji.
image

Sonja Zalar Bizjak Po tej tlakovani poti so nekoč prevažali bloke peščenjaka v pristanišče v Miljah.
image

Sonja Zalar Bizjak Kot bi bršljan simboliziral vodo, v kateri so prale perilo perice iz Cereja.

Velik del poti smo prehodili tik ob meji z Italijo, pa tudi kak korak smo naredili po italijanski strani. Spustili smo se do zaliva Sv. Jerneja, kjer nas je pobral avtobus in nas odpeljal na zasluženo kosilo. Pohod se je zaključil v toplem in večinoma sončnem dnevu in pred nami je bila samo še pot domov.

image

Sonja Zalar Bizjak Resslov gaj je najmanj vabljiv pozimi, ko rastlinje počiva.
image

Sonja Zalar Bizjak Megla se je toliko razkadila, da smo le zagledali morje v zalivu Sv. Jerneja na zahodu Miljskega polotoka.