četrtek, 25.5.2017

Skupina upokojencev z Vrhnike  se je namenila pod vršace Julijskih Alp, v najlepše kraje ob reki Soči, v kraje s premnogimi zakladi in etnološkimi spomeniki iz preteklosti. Vozili smo se mimo mnogih semaforjev za urejanje prometa ob raznih delih na cestah in to je tudi dokaz, da se je že začela letošnja poletna turistična sezona.

Po dolini Soče.

Skupini so se pridružile prostovoljke in prostovoljci, ki delujejo v okviru socialne komisije in v projektu Starejši za starejše. Tako so vrnili obisk prostovoljkam iz Tolmina in izmenjali izkušnje o prostovoljstvu.

Pogled na Kobarid.

Kraji Kobarid, Tolmin in Most na Soči, ki smo jih obiskali, imajo zagotovo najbolj številne arheološke najdbe iz različnih obdobij zgodovine. Že v davnini so bili ti kraji poseljeni in osnovani na strateško pomembnih povezovalnih poteh in prav zato je vsako obdobje v zgodovini kraju pustilo svoj pečat.

Veličastna italijanska grobnica.

V Kobaridu je bila ustanovljena fundacija z namenom vzdrževanja in predstavitve dediščine soške fronte in ohranjanje spomina na številne padle v I. svet. vojni. Kobariška zgodovinska pot povezuje pomembne zgodovinske točke in naravne lepote v okolici. Obiskali smo muzej in z vodnikom  spoznavali vse, kar je povezano s Kobaridom.  Od kostnice, kjer je pokopanih 7ooo italijanskih vojakov, pa so lepi razgledi na Kobarid z okolico. Kobariški muzej je dobil najvišje državno priznanje, bil nominiran za najboljši evropski muzej  in prejel tudi muzejsko nagrado Sveta Evrope.

Čudovita narava.

Tudi Tolmin je zapisan zgodovini kot puntarska dežela z velikim kmečkim puntom. Zanimivo je staro mestno jedro z muzejem, ki hrani tudi arheološke izkopanine, najdene v Mostu na Soči, zanimive so tisočletne razvaline gradu na Kozlovem robu. Najlepši spomenik je zagotovo cerkvica sv. Duha na Javorci. V bližini Tolmina je nemška kostnica, v kraju Most na Soči pa velika arheološka najdišča.

Sotočje Soče in Tolminke.

Bili smo tudi na sotočju Soče in Tolminke. Tam bi se nam lahko malo čas ustavil, da bi se nadihali svežine in napolnili baterije ob gledanju  barvite reke Soče. Ni čudno, da se tu v poletnem času dogaja več festivalov  in turisti preplavijo cel predel ob sotočju. Domačini pravijo, da za njih v sezoni skoraj ni prostora. Za konec smo se sprehodili še po koritih Tolminke in Zadlaščice, ki sta že na vstopu v Triglavski narodni park. Za koga morda malo truda s hojo navzgor, vendar se je obrestovalo.

»Krasna si, bistra hči planin«.

Po Tolminskih koritih jemlje dih  divjost narave.

Za  doživetje vseh teh lepot je sončno in toplo vreme naredilo vse še lepše in z zadovoljstvom smo zaključili spoznavanje samo enega kratkega dela poti ob reko Soči.

Zapisala: Ivanka Sluga, Fotografije: Jerneja Telban, Ivanka Sluga