Vesna Stare, 9.9.2019

Prvi torek v septembru smo se Vandrovke odpeljale proti Pivki in naprej v smeri Ilirske Bistrice. Cilj je bil povzpeti se na 1500 m dolgo sleme Volovja reber, ki se razprostira severovzhodno od Ilirske Bistrice in osvojiti s 1099 m visoki najvišji vrh Veliko Milanjo.

Vožnja po ožji asfaltni cesti se je hitro končala in spremenila v utrjeno makadamsko. Že izstop iz avtobusa in pogled okrog sta nam povedala, kako razpredene so gozdne poti, burja pa nas je opozorila, da je tukaj njen dom.

image

Milan Jerman Po lepih gozdnih poteh.
image

Milan Jerman Kraški šopek.

Pot smo pričeli po kolovozu in po stezah, ki vodijo med delno suhimi travniki, na katerih so močni burji kljubovali primorski šetraj, strupena preobjeda, ciklame, suha stebla košutnika. Tudi listopadna drevesa mokovca, borovci, grmičevje rdečega šipka in suha borova drevesa so ponosno kazala svojo lepoto. Ponekod so obrasli s travo vidni tudi ostanki vojaških objektov.

V prijetnem vzdušju, s krajšimi postanki in z novimi pričeskami, katere je s svojo vztrajnostjo oblikovala burja, smo se povzpeli na vrh Velike Milanje, od koder smo gledali Nanos, Vremščico, Slavnik, Učko in Kvarnerski zaliv. V naši bližini smo lahko pogled usmerili na 948 m visoki vrh Milanka in na 1030 m visoki vrh Bele ovce. Na njem se vidijo bleščeče bele skale, ki so podobne ovcam na paši.

image

Milan Jerman Pod balvanom na Veliki Milanji.
image

Milan Jerman Nič kaj naporna pot proti vrhu.
image

Milan Jerman Vrh Velike Milanje je osvojen.
image

Milan Jerman Skupinska pod balvanom, imenovanim Zob.

Do avtobusa smo se v koloni po travniku, med šopi trave in ob spremstvu mogočne burje spustili mimo 10 m visoke mogočne skale, imenovane Zob, ki nam je za kratek čas ponudila svoje zavetje.

image

Milan Jerman Obširni kraški travniki.

Zadovoljni nad lepim, lahkotnim pohodom po kraškem svetu Notranjske ter s prečiščenimi pljuči smo zaključili pohod.

Hvala vodniku Milanu za prijetne ure druženja.