torek, 12.9.2017

Začela se je jesen in tudi Vandrovke smo  težko čakale na 5. september, ko  bomo občudovale Košuto, pogorje v Karavankah. Obetal se je čudovit dan za obisk gora.

Jutranja kavica ob avtocesti nam je zbistrila zaspane glave in že smo se zapeljali proti Tržiču, ki leži v kotlini med Dobrčo in Kriško goro. Ob Tržiški Bistrici smo se peljali po Dolžanovi soteski do Jelendola, kjer smo se poslovili od asfalta. Cesta je  postala ozka, makadamska in  razdrapana od številnih neurij. Toda naša  dva minibusa sta vztrajno vlekla naprej in nas  pripeljala nad obsežno planino Pungrat. Tu smo izstopili in se najprej malo razgledali .  Kako je lepo!  Kako obsežne planine in koliko krav! Nato smo pot nadaljevali proti planini Šija.  Narava  že kaže jesenske znake, a krave še vedno mulijo borno travo. Tudi nekaj konj smo srečali.  »Kako daleč v strme bregove so zašle krave, da bi pomulile še zadnje grižljaje sočne trave!« smo se čudili.

Planinsko cvetje se je v glavnem  že poslovilo, le svilničasti svišč  je razkazoval modrino cvetov. Tudi resasti svišči, pa šopasti sviščevci so se nastavljali soncu.

Prispeli smo do zavetišča na planini Šija, na višini 1528 m. Tu smo se malo okrepčali in si ogledali okolico, ki je neizmerno lepa. Od tu vodijo planinske poti na  dvatisočake grebena Košute.

Po kratkem postanku in okrepčilu smo pot nadaljevali proti planini Kofce, kjer stojita planšarija in planinska koča. Nezahtevna pot nas je vodila po lepi planinski naravi. Kar prehitro smo bili na Kofcah, na višini 1488 m. Ker je bilo lepo vreme, je bilo  videti  daleč na vse strani. Gorski mir, tišina in zrak so nas prevzeli. Prijazni oskrbniki so nas lepo postregli in tudi malica iz nahrbtnika je prijala.

Čas je hitro mineval, zato smo se po isti poti vrnili na Šijo, kjer nas je čakalo okusno kosilo. Zahvalili smo se prijaznima  gospodinjama za gostoljubnost, nastala je še ena lepa skupinska fotografija in že nas je pot vodila  v dolino.

Doživeli smo lep dan, ki ne bo nikoli pozabljen. Zahvala Elici in Milanu za vodenje in nasvidenje v oktobru.

Zapisala: Fani Šurca, Foto: Fani Šurca in Milan Jerman