ponedeljek, 9.4.2018

Prišla je zelo pričakovana pomlad in Vandrovke smo se jo zelo razveselile. Zaradi slabega vremena sta nam odpadla februarski in marčevski pohod.  Tretjega aprila pa smo se podale na našo lepo obalo. Po poti od Portoroža do Sečovelj nas je  spremljalo lepo vreme  in  zanimiva morska obala.

S potjo smo začeli v našem obalnem biseru, v Portorožu. Petintrideset  Vandrovkin trije Vandrovčki smo veselo odkorakali  proti Luciji. Lucija je največje naselje ob Piranskem zalivu. Naselbina je svoje ime dobila po lokalni cerkvici ob nekdanjih solinah, posvečeni sveti Luciji. Ime naselje se je iz Svete Lucije v Lucijo spremenilo leta 1961. Pot je bila lahka in sproščujoča. Vdihavali smo pomladni vonj narave  in se prepuščali soncu.
Kar hitro smo prispeli v Sečo. Seča se je po lokalni cerkvi do leta 1958 imenovala Sveti Jernej. Mi smo vse skozi hodili ob Jernejevem kanalu. V kanalu so privezane jadrnice in barčice za rekreativno jadranje. Tu vidimo veliko odsluženih lesenih bark, ki so za motivacijo številnim slikarjem. Takoj smo opazili, da je vse skupaj zelo zapuščeno in neurejeno, kar ni v ponos občini Piran.  Iz kanala Svetega Jerneja se odpira pogled proti Piranskemu zalivu.

Že smo nadaljevali našo pot proti  Sečovljam. Ob robu Sečoveljskih solin je kolesarska pot Parenzana, pot prijateljstva in zdravja. Tu se nahaja tudi informacijska tabla Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Sečoveljske soline so največje delujoče slovenske soline, ene od treh nekdanjih Piranskih solin. Raztezajo se na približno 650 ha površine ob ustju reke Dragonje in Drnice pri Sečovljah. Tu smo imeli tudi postanek za fotografiranje. Pokrajina daje občutek spokojnosti in tišine. Ptice preletavajo soline in iščejo svoj plen.

Po prehojeni poti in druženju se nam je prileglo dobro kosilo ob pristni  primorski kapljici. V Šmarjah  so nas lepo postregli. Mi pa smo bili polni zadovoljstva, saj nas je narava spet presenetila s svojimi lepotami, kajti zelo radi obiščemo našo  obalo in njene kraje.

Zahvala Milanu, ki nas je vodil in nam povedal veliko zanimivega in poučnega.  Veselimo  se že naslednjega pohoda.

Zapisala in foto: Fani Šurca