Fani Šurca, 25.1.2019

V torek, 15. januarja, je bil lep sončen januarski dan. Naša Vandrovka in prijateljica Ana nas je popeljala v Zaplano na ogled Rimskega ali Ajdovskega zidu. Ogled se je začel v Zaplani pri izhodišču za naselje Ograje.

Ana je že večkrat prehodila to pot, saj je tam v bližini njen dom. Pot je še v obnavljanju in prostovoljci bodo spomladi nadaljevali z delom. Zasnovana je na pobudo Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika in EU Claustra.

image

Fani Šurca

Ko smo hodile po mehki poti, posuti s sekanci, ki so jih prostovoljci natrosili, smo ob levi strani opazovale kamenje, ki predstavlja ostanke obrambnega zidu.

image

Fani Šurca

Ana je pripovedovala: “Zaplana je imela vojaško-strateško lego od antičnih časov dalje. To se potrjuje še v novejši zgodovini, saj je bila na hribu Strmica vojašnica z radarjem in se je videlo na vse strani neba. Zid so začeli graditi v 3. stoletju našega stoletja, se pravi, da je zid star 1700 let. Začne se ob Kvarnerskem zalivu (Reka) pa do Tirolske, tudi preko precejšnjega dela Slovenije. Namen zidu je bilo zaščititi Rimski imperij pred vdorom vzhodnih ljudstev Barbarov. Pri nas poteka preko Pokojišča na Vrhniko, Verda in Zaplane. Obrambni zid je dolg približno 10 km, bil je 1m širok in 1,5 – 2 m visok. Na vsakih 100 m so zgradili obrambne stolpe. Na Vrhniki na pokopališču se še vidijo ostanki stolpa, ki je varoval naselje, današnje Gradišče in cerkev sv. Pavla”.

image

Fani Šurca

Z velikim zanimanjem smo si ogledovali to pot in poslušali Ano. Tudi nekaj tematskih tabel je že postavljenih, ki pa čakajo samo še na besedilo. Pot nas je vodila skozi gozd, posekali so vso podrast tako, da je lepo prehodno.

image

Fani Šurca

Hvala Zavodu Ivana Cankarja, EU Clausta in pa seveda prostovoljcem, ki opravljajo največje delo. Ko bo ta Ajdovska pot dokončana, kot jo imenujejo domačini, jo bomo še obiskali in prehodili.

image

Fani Šurca

Naši Ani pa hvala za vodenje in razlago!