Fani Šurca, 12.3.2019

Za pustni torek smo se s Vandrovke odpeljale na našo zanimivo slovensko obalo.

Zelo smo se veselile snidenje z morjem, saj je to ena naših najljubših smeri.

image

Fani Šurca

Po osvežilni kavici in dobri uri vožnje smo že pristali na obali v Kopru. Razpoložene in vesele smo prisluhnile Milanu, ki nam je predstavil smer pohoda. Ko smo tako zastavile pot, smo kmalu zagledale množico kartonastih zabojčkov, naloženih v višino, v katerih je bilo polno slastnih krofov. Mladi gospod jih je delil mimoidočim in tudi nam. Seveda, saj je bil pustni torek in radio »Aktual« je častil krofe. O, kako so bili slastni! Zahvalili smo se mladeniču za sladkanje in naša pot se je začela zares.

Pot nas je vodila ob obali od Kopra do Izole. Pihljal je prijeten vetrič, kdaj pa kdaj se je prikazalo tudi sonce. Obala je zelo urejena, čista in pot je enkratna. Pot za pešce je ločena od glavne ceste, ki je tudi zaprta in je namenjena kolesarjem , mopedistom in pešcem. Včasih je bila zelo prometna, danes pa je tukaj vse mirno, sproščujoče in vse lepo urejeno. Tudi sanitarije so postavljene.

image

Fani Šurca
image

Fani Šurca
image

Fani Šurca

Vodnik Milan nam je pripovedoval veliko zanimivega o obali, o Kopru in Izoli. Prišli smo tudi do kraja, kjer se je potopila potniška ladja REX; to je bilo 8. septembra 1944. Napadla so jo angleška letala in jo potopila. Imela je šest zvezdic. Zgrajena je bila 1931 v Italiji. Dolga je bila 270 m in visoka 30 m. Potopljena je bila 200 m od obale med Koprom in Izolo. Kmalu po vojni so jo začeli rezati in železo odvažali na Jesenice. Še sedaj so v morju ostanki drobnih predmetov ladje.

image

Fani Šurca

Čas se je hitro iztekal in že smo bili pred Izolo. Vreme je postajalo vedno lepše , slekli smo gornja oblačila, postajalo nam je vroče. Malo smo si ogledali še Izolo in se napotili na kosilo, potem pa proti domu.

image

Fani Šurca

Spet smo doživeli nepozaben in zabaven dan.

Hvala Milanu za vodenje in upamo na naslednjo pot.