sreda, 8.8.2018

Na čudovito torkovo jutro 17. julija se nas je skupina dvanajstih večno mladih upokojencev, v spremstvu vodnikov Milana in Sonje, odpravila na načrtovan dvodnevni pohod na Stol.

Naš dvodnevni pohod smo začeli pri Tinčkovi koči

Le kaj nam je vzbudilo toliko zanimanja?

Med vožnjo smo se spotoma okrepčali na počivališču gorenjske avtoceste, tako da je pot do našega izhodišča kar hitro minila. Pot smo pričeli pri Tinčkovi koči ob Završnici, od koder smo po dobri uri hoje prispeli do koče pri izviru Završnice. Po kratkem postanku smo se odpravili naprej proti našemu cilju – Stolu (2.236 m).

Vrh Stola z Malim Stolom in Prešernovo kočo

Med ruševjem in dlakavim slečem – rododendronom

Pot nas je vodila po čudoviti naravi, le zadnji del poti po melišču do koče je bil naporen in nekoliko manj prijeten. Na vršnem grebenu se nam je odprl razgled na dolino reke Save in Julijce v ozadju, še lepši pa nas je razveselil pogled na Prešernovo kočo pod vrhom Stola, na višini 2.174 m.

Začenja pot čez skale, melišča, levo, desno, a stalno navzgor

Rezultat oddaljene nevihte

Po postanku in okrepčilu v koči smo se v poznem popoldnevu odpravili še na vrh Stola, od koder smo se prijetno utrujeni vrnili k zasluženemu večernemu počitku.

Skupinska na vrhu Stola

Alpska madronščica s čudovito barvno kombinacijo poživlja sivino grušča

Neverjetno lep Sonjin posnetek po sončnem zahodu (za sedmimi gorami ….)

Že v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne nas je namreč pot vodila naprej. Jutro je bilo precej sveže in vetrovno, zato smo načrtovan vzpon na Vajnež (2.104 m) izpustili in pot raje nadaljevali v zavetju po panoramski poti mimo Belščice in naprej do Medjega dola, od koder smo se nato po strmi poti spustili do Javorniškega Rovta in male hidroelektrarne. Z avtobusom smo se odpeljali do doma Pristava, kjer smo si privoščili kosilo in strnili vtise na prečudovit pohod. Utrujenim nam je ob sproščenem klepetu vožnja domov kar prijala.

Jutranje poziranje pred kočo z oskrbnico, ki nas je skupaj s kuharico lepo crkljala

Skupinska z našo grebensko potjo v ozadju

Zaključek pohoda večno mladih vrhniških upokojencev

V imenu celotne skupine se želim zahvaliti vodnikoma Milanu in Sonji za odlično organiziran pohod in prijetno dvodnevno druženje.

Besedilo: Janez Kenk
Foto: Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič in Milan Jerman
Rože ob poti na Stol: Sonja Zalar Bizjak
Film: sestavil Stane Kržmanc