Ivanka S., 10.10.2019

Letos smo izbrali tridnevni izlet do Genovskega zaliva, ogled Cinquetter pa je bil naš glavni cilj.

Najprej vožnja do Genove, kjer smo si ogledali staro pristaniško mesto, ki se ponaša s palačo sv. Jurija, katedralo sv. Lovrenca in dvore Doževe palače. Ogled po mestu smo strnili mimo Jezusove cerkve in rojstne hiše Krištofa Kolumba. Zanimiv je bil ogled drugega največjega akvarija v Evropi s skoraj deset tisoči kvadrati površine, ki je bil zgrajen ob 500 letnici odkritja Amerike.

Odpeljali smo se čez čudovito ligurijsko obalno zaledje mimo porušenega viadukta pred Genovo proti La Speziji skozi mnogo predorov, grap in sotesk. Okolica je zelo hribovita, vendar gosto poseljena. Mimo Carare, ki je znana po ogromnih izkopih najbolj čistega belega marmorja, smo prispeli v eno izmed letovišč na obali ligurskega morja v Masso. Presenetili so nas z dobro hrano in gostoljubjem, kar pri Italijanih ni ravno v navadi.

image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Zgradba v Genovi iz 12. stoletja, v kateri je bil zaprt Marko Polo.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Osupljiva lepota v akvariju, a verjetno neprijetna na dotik.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Prvi postanek je bil v vasici Porto Venere, ki pa ni del petih dežel.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Riomangore prva vasica, postavljena na strma pobočja.

Pisane hišice, kulinarika, italijanski vrvež, navdihujoči kotički sveta, pet slikovitih mestec, to so Cinqueterre. Zložene so med ostre klife te ligurijske obale, ki skupaj z obalo in visokimi griči spadajo v Narodni park in so del Unescove dediščine. Posebno vino, pridelano na teh strmih terasah, ribe in oljke in lepi sončni zahodi, vse to vabi turiste, ki prihajajo iz celega sveta. Pluli smo z ladjo in ogledovali strmo in divjo obalo s terasami, možnost smo imeli pokusiti kakšno specialiteto v kateri od teh petih vasic. V La Spezo smo se vrnili z vlakom, kar je najboljša povezava.

image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Skupinska slika iz Vernazze, ki je leta 2915 doživela blatno povodenj.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Klifi, strme obale med vasicami so slikovito nagubane.

Ob povratku tretji dan smo si najprej ogledali pridelavo sira parmezana, ki se skladišči in dozoreva v nekaj deset milijonski vrednosti od dve do tri leta in šele nato je zrelo za prodajo. Sledila je degustacija in nakupi in nato ogled mestnega jedra Parme.

Mesto se ponaša z velikansko palačo, ki je bila bivališče parmskih vladarjev iz 13.stol /gradili so jo celih tristo let/. Parma je tudi mesto velikih glasbenikov; Verdija,Toscaninija in še vrsto drugih umetnikov. Parma je tudi kulinarična prestolnica Italije. Imeli smo čas za kavico in nato nadaljevali vožnje proti Mantovi.

image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Letovišče Marina di massa ob ligurijski obali, kjer smo prenočevali.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Le komaj četrtina hlebcev sira parmezana, ki zorijo najmanj dve leti.
image

Vinko S., Sonja Zalar Bizjak Skupinska slika pred sirarno v Parmi.

Mantova je utrjeno mesto, obdano z jezeri. Jedro očara z renesančno predstavitvijo osrednjega trga z vojvodsko palačo, katedralo, rotundo in še kaj. Vse to smo si ogledali, imeli nekaj časa za postanek in nato vožnja proti Veneziji, ki pa je bila malo dolgočasna zaradi zastojev v prometu. Kar na naših cestah pomenijo 10 km zastoji, so tam 100 km in več, kar nam je vožnjo podaljšalo za dve uri. Pozno ponoči ali zgodaj zjutraj smo prispeli na Vrhniko.

Pohvala agenciji Kompas za organizacijo in vodniku, ki je bil z nami na poti. Že razmišljamo, kam naslednje leto.