ponedeljek, 23.10.2017

Za letošnje Martinovanje smo izbrali okolico Slovenske Bistrice. Poleg zabavnega dela je bil  v naš program zajet tudi obisk gradu Slovenska Bistrica in ogled zbirke šivalnih strojev na Križnem vrhu.

Na območju Slovenske Bistrice je zagotovo najpomembnejši kulturnozgodovinski objekt prav grad. V prvih pisnih virih se omenja že leta 1313, kasneje je bil prvotni grad porušen in spet na novo pozidan. Po prezidavah  je dobival podobo renesančnega dvorca, zlasti po letu 1717, ko so postali lastniki Attemsi. Skupaj s parkom je lep primer baročne celote. Krasi ga viteška dvorana , poslikano stopnišče in kapela. Danes je grad osrednje mestno središče in kulturni spomenik državnega pomena. V njem so stalne razstave in dogajajo se razne prireditve.

Ob cesti proti Poljčanam v Križnem vrhu smo obiskali zasebnega zbiratelja šivalnih strojev. Gospod Babič ima zbirko 270 primerkov šivalnih strojev, kar 75 proizvajalcev in vsi so delujoči. Zanimivo.

»Navdihuje nas harmonija narave, svojim gostom poskušamo pričarati kulinariko, neokrnjeno naravo in jim nudimo različne športne aktivnosti.«

Tako so zapisali Iršičevi za promocijo svoje turistične dejavnosti. Vrhniški upokojenci to zagotovo  potrdimo,kajti bili smo prijetno presenečeni nad vsem. Dobra hrana in vse kar sodi zraven ter  lepo urejena okolica. Za ples je poskrbel Jani Pirš, lep in topel oktobrski dan pa je bil še za dodatno popestritev.

Zapisala  Ivanka S.
Slike: Vinko S.