četrtek, 27.9.2018

Že v zgodnjih jutranjih urah smo se vozili po turski avtocesti proti Salzburgu, po naše Solngradu. Okolica je znana po nekdanjem pridobivanju soli, po številnih jezerih in seveda po Mozartu. Nadaljevali smo vožnjo proti avstrijsko nemški meji v mestece Burghausen. Leži ob reki Salzach tik čez mejo z Bavarsko. Nad slikovitim mestom na grebenu je čez kilometer dolg grajski kompleks, ki je speljan čez šest dvorišč.

Sprehod iz enega dvorišča v drugega.

Ogled se prične s šestim dvoriščem in se nadaljuje do prvega, kjer stoji mogočen grad, ki sega že v 1. stol. Kompleks se je najbolj širil od 14 do 16 stol. prav zaradi cvetoče trgovine s soljo, nato pa je skozi zgodovino različnih vladavin propadal. Kasneje se je ta kompleks samo še vzdrževal in tako je tudi še danes. Sodi med največji grajski kompleks na svetu.

Na tretjem dvorišču stoji cerkvica iz 14. stoletja.

V bližini je tudi mesto Altotting, znano po osmerokotni kapeli, ki ohranja častiti kip Device Marije in je eno najbolj obiskanih romarskih središč v Nemčiji. Ostali arhitekturni poudarki v tem sklopu so še gotska cerkev iz 16. stol.; ker pa je naraščalo število romarjev in s tem tudi bogastvo, so zgradili v začetku 20.stol. še ogromno neobaročno baziliko, ki smo jo tudi ogledali. Vse je že 500 let posvečeno Mariji, med drugim obisk papeža Pavla ll. in v letu 2006 tudi papeža Benedikta, ki je rojen tu v bližini.

Osmerokotna kapela v romanskem središču v Altottingu.

Še nekaj vožnje je bilo do mesta Passau, ki je bil naš cilj za prvi dan. Sledil je kratek sprehod do sotočij treh rek Ilza, Inna in Donave in ogled mesta. Passau ima številne cerkve in katedralo sv. Štefana, ki je prava mojstrovina italijanskega arhitekta. V bližin katedrale je stara in nova rezidenca, knežja palača, gotska mestna hiša, na kateri so že od l. 1500 naprej prikazani vrhovi poplav. Zadnji skoraj največji nivo vode je bil l. 2013, ko je mesto utrpelo veliko škodo. Zgodovinsko se zelo prepleta, vmes ga uniči še požar. Obnavljajo ga v baročnem slogu. V Passau je živel tudi Adolf Hitler in ohranil stike z mestom do leta 1945.
Mnoga rečna križarjenja se pričnejo v Passau in naslednji dan smo si privoščili potovanje z ladjo do Linza. Zanimivo je plutje čez jezove treh hidroelektrarn. Opazovali smo urejeno obalo in okolico. Vse živi za turizem in od turizma. Po petih urah plovbe smo prispeli v Linz.

Za kar 15 m se zniža nivo vode, da se odpre zapornica.

Linz so ustanovili že Rimljani, ki so ga imenovali Lentia (po velikem zavoju Donave). Prav ob tem zavoju je že ob II. svet. vojni nastalo veliko industrijsko središče s kemično in jeklarsko industrijo za vojaške potrebe. Tudi še danes je zelo industrijsko mesto. Hitler in njegovo delovanje je bilo močno vpeto v mesto in še danes analizirajo in se intenzivno ukvarjajo z lastno nacistično preteklostjo. V bližini je bilo tudi taborišče Mauthausen. Po ogledu starega mestnega jedra smo se s tramvajem
zapeljali na razgledno točko nad mestom (534m) na Postilnberg, kjer stoji romarska cerkev, od tod pa tudi čudovit razgled na mesto in pokrajino. Tu nekje smo končali z našimi ogledi.

Na glavnem trgu v Linzu.

Samo del zanimivosti in vtisov je opisanih. Vsak od udeležencev ima svoje poglede in mnenja. Nekoga bolj zanima narava, drugega zgodovina, skupno pa je druženje.

Avtorica: Ivanka S.
Fotografije: Vinko S.