ponedeljek, 9.10.2017

Močan dež nas je 19. septembra spremljal od Vrhnike pa vse tja do Dunaja, a od tam naprej je že kazalo na izboljšanje, celo sonce smo dočakali v Pragi. Takoj prvi dan po prihodu smo naredili nekaj ogledov. Nedvomno je Praga eno od najlepših mest. Pravijo, da se je Praga dotaknila zvezd. Res je postala zelo priljubljena destinacija, ki dobro služi s turizmom. V smislu lepote in arhitekturnih biserov je Praga dobila kar nekaj nazivov kot Zlata Praga, Praga glava kraljestva, pa mesto stotih stolpov itd. Na najožjem seznamu je 4o znamenitosti in kar 20 muzejev. Ima raznovrstno arhitekturo, tam je celoten niz od romanike, gotike, renesanse pa vse do ultramoderne.

Začeli smo z sprehodom po trgu Vaclavske namesti, ki je od nekdaj simbol češke neodvisnosti. Karel IV. je naredil Prago za cesarsko mesto; tudi zaradi svojega Karlovega imena. S svojimi prihajanji skozi čas pa so znani še mnogi vladarji, tudi avstrijska cesarica Marija Terezija in zadnji cesar Franc Jožef.

Dvorana čeških kraljev – nespremenjena 500 let

 

Praški grad ali Hradčani je pravzaprav mesto zase, ima v svojem kompleksu toliko zanimivosti, da je časa za ogled vedno premalo. Največja je katedrala sv. Vida, zgradba iz 14.stoletja, čudovita gotska zgradba zgodovinske vrednosti. Sledi ji še bazilika sv. Jurija. Ogledali smo zakladnico Loreta, dvorano čeških kraljev in se sprehodili po parku. Čudovit je razgled na mesto spodaj. Priča smo bili menjavi straže, ki je zanimiv protokol vsak dan ob 12. uri. Sprehodili smo se po Zlati ulički, kjer je vrsta majhnih barvitih trgovinic, ki so bile nekdaj bivališča grajskih stražarjev.

Stara židovska sinagoga

Imeli smo čas za kosilo, pokušnji izvrstnega piva se na Češkem ne da odreči. Z nadaljevanjem sprehoda smo po Karlovem mostu prečkali reko Vltavo in skozi veliki mostni stolp vstopili v Staromestni in Vaclavski trg. Čudovite zgradbe so vse po vrsti in množice turistov iz celega sveta dan za dnem oblegajo to mesto. Ob tem se poraja misel: več je bogastva več je suženjstva.

Tretji dan je bil namenjen še ogledu Plečnikove cerkve Srca Jezusovega, ki stoji na »vinohradih«. To je eno od največjih arhitekturnih stvaritev, ki jih je Plečnik pustil Pragi v svojem 10 letnem življenju v tem mestu. Povzpeli smo se še na razgledni stolp in z višine malo za orientacijo opazovali to veliko mesto. Kakor velik obroč so nova stanovanjska naselja s stolpnicami oklenila staro Prago. V celotnem mestu danes živi milijon in dvesto tisoč Pražanov.

Plečnikova cerkev

Skupina pred cerkvijo

Sledilo je še 700 km vožnje proti domu. Bilo je nekaj težavic z nerazgibanimi udi; pa vendar, bilo je lepo, zanimivo, poučno, za vsakogar nekaj. Za dobro vodenje pa gre zahvala vodički Dominiki.

Skupinska pred Plečnikovo stvaritvijo

Zapisala: Ivanka Sluga
Slike: Vinko Sluga, Janez Cerk