ponedeljek, 4.12.2017

Barjanski razgledniki cerkev sv. Ane, sv. Jožefa in  Žalostna gora  so dosegljivi v vsakem letnem času, prav primerni pa so v zimskem delu leta.
Barje, zamočvirjeno kotanjo med Ljubljano, Pijavo Gorico in Vrhniko je v torek prekrivala gosta megla, a ko smo se dvignili nad 400 m, so se pokazale krasne vedute Julijcev, Kamniško – Savinjskih Alp in Karavank. Za malo hoje  velika nagrada!

Z vrha razglednika, kjer stoji cerkev sv. Ane iz 16. stoletja, se je odkril del Barja in z ivjem prekrite obsežne travne površine z jelšami, brezami in grmovjem, ki je nakazovalo strugo Ljubljanice. Kristalna belina se je bleščala v sramežljivem soncu, a dovolj, da se je otoplilo. Odkril se je tudi sv. Lovrenc na drugi strani ter nekaj zaplat zelenega gozda in naselja, sicer pa obsežno »morje« sive megle. Čudovita igra narave.

Številne koze, ki se pasejo  na pobočju in kuža, so se nas razveselili in pritekli k ograji, ko smo se vračali v Preserje, od koder smo krenili proti Žalostni gori, naslednji romarski cerkvi.

Pot proti vrhu spremlja drevored stoletnih dreves, nato stopnice in že smo bili pri veliki lepo vzdrževani romarski cerkvi znotraj obzidja. Nič žalosten kraj! Zanimivo je bilo videti, kako so  predstavljene postaje križevega pota, zavarovane pred soncem in dežjem.
Razgledali smo se po Polhograjskem hribovju in se veseli, zadovoljni in srečni, da smo izkoristili lep dan, vrnili na izhodišče in se odpeljali na Vrhniko.

Gozdna cesta iz Preserja pod Krimom nas je pripeljala na čistino, kjer smo zagledali  naš cilj.

Cerkev sv. Ane stoji na koncu položnega hrbta, ki se dviga nad Barjem in od koder je čudovit razgled

… na travnike, njive in pasove drevja ob jarkih na Barju,

… na Ljubljanico in Kamniško – Savinjske Alpe na obzorju.

Med oblaki se je pokazala cerkev sv. Marije na Žalostni gori, naš naslednji cilj.

Luknja med oblaki nam je odkrila tudi cerkev sv. Lovrenca na gričku pri kraju Jezero.

Zimzeleni udeleženci pohoda na Sv. Ano.

Romarsko cerkev Žalostne Matere božje obdaja obzidje s postajami križevega pota.

Tudi od tu le lep pogled na vrhove Kamniških Alp.

Zapisala: E. Brelih, Slike: Sonja Zalar Bizjak