Marjana Kolenko, 15.9.2020

Po dolgem poletnem zatišju smo se drugi torek v septembru Zimzeleni zbrali in odpeljali na Pokljuko.

Med vožnjo smo dobili nekaj potrebnih navodil naše organizatorke Elice in seveda natančno upoštevali vsa navodila NIJZ (maske, kar tri sezname udeležencev). Srečanja smo bili vsi veseli in tudi dejstva, da nihče ni zbolel za Covid-19.

image

Sonja Zalar Bizjak Na Rudnem polju nas je nekaj časa obdajala gosta megla.

Po postanku za kavo in čaj smo se ob deseti uri pripeljali na parkirišče pred vojašnico na Pokljuki. Jutranji hlad nas je prisilil, da smo se bolje oblekli, nadeli nahrbtnike in se odpravili proti Uskovnici. Med potjo smo klepetali, se ozrli tudi na polje z energetskimi zdravilnimi točkami, fotografirali kapelico na Uskovnici in po uri hoje v koči pojedli malico.

image

Sonja Zalar Bizjak Po stezi je hoja udobnejša kot po makadamski cesti!

Ob koncu postanka smo se razdelili v dve skupini. Ena se je vrnila na Pokljuko, druga pa je nadaljevala pot proti Srednji vasi. Nekaj časa smo hodili po cesti, ki pelje v dolino. Na treh odsekih smo skrajšali pot po gozdni poti. Kmalu se nam je odprl pogled na bližnji vasi Češnjico in Srednjo vas. Hodili smo dobri dve uri, saj smo morali premagati 550 m višinske razlike.

image

Sonja Zalar Bizjak Na Uskovnici stoji od leta 2003 nova lesena kapela, posvečena Mariji.

Z razgledne točke na Kresu smo imeli kot na dlani hriba Rudnico in Studor ter Senožet, kjer je urejeno tudi poletno parkirišče in zimsko smučišče. Pohod smo zaključili z obiskom sirarne v Srednji vasi, kjer smo nakupili nekaj mlečnih izdelkov. Med tem smo dočakali tudi avtobus in se odpeljali čez Staro Fužino, mimo Bohinjskega jezera proti domu.

image

Sonja Zalar Bizjak Grbinasti travniki so posledica delovanja ledenikov in jih je potrebno ročno kositi.

Za konec pa še zanimivost. 29. avgusta 2020 so ob 150-letnici vzpona prve ženske na Triglav, Rozalije Škantar, odkrili v Srednji vasi spominsko ploščo.

Prva ženska na Triglavu je bila namreč doma iz Srednje vasi.

image

Sonja Zalar Bizjak Na razgledni točki nad Srednjo vasjo.