petek, 1.6.2018

V oblačnem jutru smo se odpeljali na Rakitno, turistični kraj, ki naj bi dobil ime po lipi, vrste rakita. V Podpeči smo naredili kratek postanek za jutranjo kavico.

Nepokošeni travniki so bili razkošno cvetoči, prizor, ki ga že marsikje pogrešamo.

Že med vožnjo do Rakitne smo ugotovili, da bomo morali palice zamenjati z dežniki. Iz centra vasi smo se peš napotili do jezera. Ob jezeru se nam je pridružil upokojeni gozdar Darko Jerina, ki nam je pripovedoval o znamenitostih Rakitne, še posebej zavzeto, kako so leta 1893 kmetje posekali veliko hojo pri kmetu Opeki, jo oklestili, olupili in obtesali ter tako napravili 64 m dolg jambor za ladjo, ki so ga Rakiški furmani z voli leto kasneje z mnogo težavami pripeljali v Trst. Turistično društvo zdaj obnavlja zgodbo in se pripravlja na proslavitev tega zanimivega dogodka.

Nam je v živo veliko zanimivosti povedal nekdanji gozdar Darko Jerina, ki se nam je pridružil na delu poti.

Ta idilična vasica deloma leži na plitvem kraškem polju in deloma na valoviti dolomitni planoti v nadmorski višini 780 – 820 m in je s tem najvišje ležeče kraško polje v Sloveniji. Vasica je razdeljena na 9 zaselkov in treh hiš : Hudi klanec, Boršt, Novaki, Nakelčev konec, Na klancu, Hrib, Branceti, Žotov grič. Vas obkrožajo smrekovi in borovi gozdovi.

V grmovju sta se skrivali dve bogato cvetoči dolgolistni naglavki.

Naš sogovornik je nazorno opisal, kako so leta 1893 iz Rakitne prepeljali 64 metrov dolgo deblo jelke, namenjene v Trst za jambor.

Dolomitno dno je mokrotno, po njem teče potok Rakitniščica, ki ponika v Ponikvah v severnem delu polja. Nekatere izvire Rakitniščice so zajeli in nastalo je umetno jezero. V bližini jezera pa je zrasel zaselek lepih vikend hišic. V zaselku Boršt je edino srednje gorsko otroško klimatsko zdravilišče v Sloveniji, ki se ukvarja predvsem z zdravljenjem in rehabilitacijo otrok z obolenji dihal. Ustanova je bila leta 1995 sprejeta v Evropsko združenje za klimatsko zdravljenje otrok.

Sprehodili smo se skozi naselje vikendov in občudovali urejenost okolice.

Sredi vasi stoji baročna cerkev svetega Križa, prvič omenjena leta 1526. Okoli Rakitne so obširni raznovrstni tereni za hojo po krožnih poteh, ki se začnejo in končajo pri jezeru.

Naleteli smo na celo skupino rjavih gnezdovnic in šele pogled od blizu razkriva, da sodijo med kukavičevke.

Lepih stvari za ogled v okolici Rakitne je še kar nekaj. To pa si bomo ogledali kdaj drugič. Hvala vodnikom in Darku, ki nam je popestril dan in šoferju Mihu za srečno vožnjo.

Pot nas je vodila čez travnato pokrajino, ki jo je rumeno obarvala ripeča zlatica.

Z lepimi občutki smo se vrnili v dolino proti Vrhniki.

Ob jezeru smo se še slikali.

Besedilo: Dragica Petkovšek

Fotografije: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak