Željko Jadanić, 16.1.2019

Prvi letošnji pohod smo Zimzeleni namenili raziskovanju okolice domačega kraja.

Krenili smo v smeri Sinje Gorice in po prehojenih dveh kilometrih prišli na krožišče, ki ga krasi spomenik Jazonovi ladji Argo. Levo od križišča smo zavili na poljsko pot in stopili na okoljevarstveno območje, ki je pod zaščito Natura 2000.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Kot običajno smo se zbrali pred OŠ Ivana Cankarja.

V okolici Sinje Gorice so pomembna mokrišča in rastišča z zakonom zavarovanih rastlin, kot je znana močvirska logarica. Prav tako je območje bogato z raznimi vrstami živali in ptic. Omeniti je potrebno, da v središču naselja stoji podružnična cerkev, ki je edina v Sloveniji, posvečena sv. Jobu.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Na Sinji Gorici smo opazili cerkev sv. Joba.
image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Kako in kdaj je nastalo Ljubljansko Barje smo izvedeli od vodnice Sonje.

Opazili smo, da hodimo po trasi Slovenske pisateljske poti. Ker pa nismo točno vedeli, kaj to pomeni, nam je Elica razložila, da pot predstavlja oživljanje literarne dediščine. Pot povezuje rojstne hiše in domačije, v katerih so živeli in ustvarjali slovenski pisatelji in pesniki. Pot je posvečena 106 pisateljem v 104 krajih po Sloveniji.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Zimzeleni so si na kolovozni poti lahko privoščili sproščen klepet.
image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Lame na Barju – ali na malce čudno!

Že kmalu smo prispeli do kmetije na Drenovem Griču, kjer domujejo lame in druge živali. Po kratkem postanku smo pohod nadaljevali na drugo stran avtoceste, mimo športnega parka vstopili na peš pot, ki je speljana po nekdanji “železniški progi” in krenili proti Vrhniki. Ob poti smo se srečali z značilnima rastlinama trstom in rogozom ter se ustavili pri na novo postavljeni spominski plošči, ki opisuje dogajanja ob obrambi samostojnosti Slovenije.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Po nasipu, kjer je nekoč vozil vlak iz Ljubljane na Vrhniko, smo se vračali proti domu.
image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Trst se razrašča povsod, kjer je dovolj vlažno in omogoča zavetje številnim pticam in drugim živalim.
image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Kaj se je tu dogajalo na dan 27.6.1991 med osamosvojitveno vojno, smo izvedeli na tabli ob poti.

Razigrani in dobro razpoloženi smo pohod zaključili na Vrhniki in se že veselimo druženja na naslednjem pohodu.