E. Brelih, 30.1.2019

Ker se je že zjutraj v Vipavsko dolino zlivala močna burja, smo se zapeljali samo do Grčarevca, kjer smo predvidevali, da bo veter bolj usmiljen in nadaljevali pot po delu logaške poti po robu Planinskega polja, po katerem vijuga Unica.

Snega je bilo ravno prav, da smo občutili zimo in iskali sledi jelenov in srnjadi.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak V Grčarevcu nas je prevzela prava zimska pravljica.

Kmalu smo zavili proti skalam, imenovanim Pod stenami, kjer sta nas presenetila vodnjakoma podobni napravi, dva katavotrona, ki sta bila zgrajena leta 1889, da bi hitreje odvajala vodo s Planinskega polja.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Po celcu do ponorov Pod stenami.

Domačini ju imenujejo kar Putikova štirna, v spomin na češkega inženirja, Vilijema Putika, ki je med drugim raziskoval tudi tokove kraške Ljubljanice. V spomin je dal v steno izklesati napis NAZDAR PLANINSKA DOLINA.

Nad stenami je veliko kraških jam, a naša pot je vodila v vasico na osamelcu Jakovica. Izbrali smo levo pot do cerkvice sv. Mihaela in se nato spustili v vas.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Nad mogočnim požiralnikom je Putik namestil katavotrona z mrežo, ki preprečujeta, da bi veje, debla in smeti zatrpale jamski sistem.

Opazovali smo velikost Planinskega polja, suhe rokave in kotanje, napolnjene z vodo ter koprenasto ozračje proti Planini. Cerkev je obdana z obzidjem, ki je služilo kot obramba pred Turki, ki so večkrat plenili po vasi. Le nekaj m stran stoji kapelica, pod njo je vodna kotanja, v kateri voda nikoli ne presahne.

Jakovica ima tudi pravo kraško jamo, ki jo imenujejo »Bug dej!«. Tako so namreč prevedli francoski jamarji, ko so jamo raziskovali.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak V daljavi sramežljivo kuka sonce.

Vasica Jakovica je kmetijsko naselje. Velika gospodarska poslopja dajejo videz, da se tod še splača kmetovati. Če bi bili malo bolj radovedni, bi skoraj pri vsaki hiši našli čoln, s katerim se ob velikih vodah, ko je Planinsko polje poplavljeno, prevažajo po opravkih.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Na vrhu osamelca, od koder je zelo lep pogled na Planinsko polje, stoji cerkev sv. Mihaela.

Velja pa omeniti, da je podoben sprehod dobro narediti spomladi, saj je polje zanimivo tudi floristično, saj tu najdemo ilirski meček, močvirski svišč, sibirsko peruniko … in mnogo vrst žuželk in ptičev, ki gospodarijo na polju.

Povabilo torej za raziskovanje Planinskega polja spomladi.

image

Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak Brez skupinske pa seveda ne gre.