Marta Rijavec, 24.12.2019

Naš zadnji pohod v letu 2019 je vodila Sonja – odpravili smo se proti Notranjski, v Rakov Škocjan.

Že na avtobusu nam je z besedami Pavla Kunaverja predstavila znamenitost, ki je bila cilj našega pohoda: “V Jugoslaviji ni doline, ki bi v obsegu dva in pol kilometra mogla pokazati toliko raznovrstnih in malone nedosežnih lepot, kakor jih ima Rakova dolina ali Škocjan pri Rakeku. Na tem malem prostoru vidiš naslednje kraške pojave: podzemsko reko, suhe jame, kraške vrtače vseh vrst, tudi velike udorne doline, razne vrste kapnikov in njih nastajanje, kraško polje v malem, dva lepa kanjona, udore nad podzemskimi rekami, naravne mostove – ostanke nekdanjih jamskih stropov, od katerih sta dva, Veliki in Mali naravni most, zanimiva in zelo lepa.”

image

Željko Jadanić Na začetku pohoda smo se ob tabli z zemljevidom seznanili s potekom učne poti Rakov Škocjan.
image

Željko Jadanić Celo pot smo spremljali stebričke, ki so nas usmerjali in seznanjali z značilnimi rastlinami.
image

Željko Jadanić Zimzeleni pri ruševinah cerkvice sv. Škocjana.
image

Željko Jadanić V bližini smo z roba kanjona opazovali reko Rak, kako izginja v podzemlje Tkalca jame.

Natanko tako – naravoslovna pot Rakov Škocjan je speljana po enkratni kraški dolini in predstavlja vse te naravne zanimivosti, pestro rastlinstvo in živalstvo ter kulturno dediščino ob reki Rak. Pot je opremljena s tablami s poučno vsebino – kar 16 vsebinskih točk je. Ob njih smo se ustavljali in vodnica Sonja nam vedela veliko povedati o slikoviti in nenavadno lepi naravi, ki nas je obdajala na poti med Velikim naravnim mostom, kjer smo začeli in končali na Malem naravnem mostu, obe točki sta zagotovo vrhunec obiska te naravoslovne poti in nepozabni! Še posebej, če je sončen dan – tak, kot je bil 11.december in ob misli, da ima Vrhnika to čast, da reka sedmih imen priteče na dan prav na Vrhniki.

image

Željko Jadanić Ustavili smo se skoraj pri vsaki tabli, kjer so bile prikazane in opisane zanimivosti Rakove doline.
image

Sonja Zalar Bizjak Kotliči, močan kraški izvir.
image

Sonja Zalar Bizjak Ob stugi Raka raste preko 400 let star hrast dob.
image

Željko Jadanić V gozdu smo opazili številne manjše kraške izvire.

Z nami je bila tudi novinarka Katja Petrovec, Nedeljski dnevnik, z namenom, da pripravi kratko reportažo o pohodništvu in naši skupini. Ob tako lepem pohodniškem dnevu v krajinskem parku Rakov Škocjan in dobri kavi, s katero je nas vse gostil naš voznik Miha, bo gotovo lahko zbrala in povzela vtise in misli o smislu pohodništva in o mogočni naravi, katere del smo in se na njene poti vračamo vedno znova in … znova.

image

Sonja Zalar Bizjak Pravo doživetje je bil prehod čez kamniti lok Malega naravnega mostu.
image

Sonja Zalar Bizjak Z Malega naravnega mosta smo opazovali vodo Raka, ki priteka na površje iz podzemlja.