Sonja Zalar Bizjak, 26.6.2019

Po hladnem in deževnem maju so nastopile visoke temperature, ki so narekovale izbiro junijskega pohoda v hladu Trnovskega gozda.

Avtobus nas je zapeljal na Malo Lazno, od koder smo se v prijetni senci gozda odpravili po cesti v naravni rezervat Paradana. Področje je poznano po treh jamah, od katerih je svetovno znana Velika ledena jama, ki je bila naš cilj.

image

Sonja Zalar Bizjak Zaščitni znak Zimzelenov – oranžni avtobus Š.
image

Sonja Zalar Bizjak Z Male Lazne nas je Paradanska cesta vodila do gozdnega rezervata Paradana.
image

Milan Jerman Informativna tabla v bližini Velike ledene jame v Paradani ponuja veliko podatkov o tej naravni in zgodovinski znamenitosti.
image

Sonja Zalar Bizjak V gozdnem rezervatu Paradana vladajo naravni procesi. Kar pade, obleži.

Vhod v jamo leži v globoki kraški kotanji, kjer se zadržuje celo leto hladnejši zrak kot v okolici in sta prisotna toplotni in rastlinski obrat. Tak kraj imenujemo mrazišče in smo ga občutili na lastni koži, saj je v bližini jame bilo neprijetno hladno. Nizke temperature pa očitno zelo ustrezajo predstavnici alpske flore, dvocvetni vijolici, ki je množično cvetela nasproti vhoda v jamo. Našli smo tudi kranjski jeglič, ki je drugod že davno odcvetel. Velika ledena jama je bila zaradi velikih količin ledu v vhodnem delu v 19. stoletju vir zaslužka domačinov, ki so led lomili in ga vozili v Gorico in Trst, od tam pa celo v Aleksandrijo v Egiptu.

image

Milan Jerman Iz vhoda v jamo je izhajala meglica mrzlega zraka, ki nas je hitro pregnal višje na toplo.
image

Sonja Zalar Bizjak Kranjski jeglič in dvocvetna vijolica se v tem okolju očitno prav dobro počutita.
image

Sonja Zalar Bizjak Za konec pa še sprehod preko travnikov Male Lazne, ki jo je Tone Wraber razglasil za mali botanični vrt.

Po ogledu te naravne znamenitosti smo se vrnili na Malo Lazno, ki je s svojimi suhimi in močvirskimi travniki botanično zelo zanimivo področje Trnovskega gozda. Pisani travniki skrivajo marsikatero botanično posebnost. Kar nekaj truda je bilo potrebno, da smo našli prve odprte cvetove bermudskega modrega mečka, tujerodne rastline, za katero se ne ve, kako je prišla v naše kraje. Mogoče med prvo svetovno vojno? Ilirska perunika je bila še v popkih, dva šopka narcis pa sta bila od daleč dobro vidna. Obhodili smo del travnikov, posedeli na robu gozda, opazovali bele oblake na modrem nebu in uživali. Da bi bilo takih trenutkov še veliko!

image

Milan Jerman Posebnost Male Lazne je tujerodni bermudski modri meček.
image

Sonja Zalar Bizjak Za konec pa še skupina Zimzeleni.