E. Brelih, 29.9.2020

Društvo upokojencev Vrhnika je že v mesecu aprilu načrtovalo postavitev razstave Vinka Cankarja, nekdanjega člana ansambla Čuki, vendar je pandemija korone to preprečila.

Ker niso jesenski časi nič bolj prijazni, smo se odločili, da razstavo postavimo, odprtje s kulturnim programom pa izvedemo na dvorišču z manj obiskovalci v varni razdalji 2 m. Tudi lepo vreme nam je šlo na roko.

Tako smo v četrtek, 24. 9. 2020, uživali v kulturnem programu, ki ga je izvajala na violini Vinkova hčerka, naša članica Marta pa je predstavila Vinka kot umetnika, ki ustvarja v ateljeju na Krasu, živi pa v Podlipi.

image

Razstava Vinka Cankarja, Akrilne slike od 2011 – 2020
Željko Jadanić

Prebrala je tudi zapis Pavleta Mraka, ki je Vinka obiskal v ateljeju in si ustvaril pogled na njegove umetnine. Pavle Mrak je med drugim zapisal tudi tole:

“Avtor specifično odslikava kos sira, kot Vrhničan bi rekel ’ementalca’, odrezanega od hlebca sira iz nekdanje mlekarne na Vrhniki. …Avtor načenja neko odslikavo nadrealnosti, sedaj komaj prepoznavno začeto…”

image

Razstava Vinka Cankarja, Akrilne slike od 2011 – 2020
Željko Jadanić

Obiskovalce smo nato povabili, da si posamično ogledajo razstavljene slike in se nato pridružijo sproščenemu klepetu na varni razdalji.