Za naše upokojence je bil letošnji prvi izlet zelo težko pričakovan. Ne toliko zaradi izleta samega, ampak  ker je bilo to prvo druženje po dolgem coronskem času. Z vlakom smo se namenili v Sežano na ogled botaničnega vrta in kleti Vinakras.

 

Botanični vrt je skrbno urejen vrt z naravno in kulturno zakladnico, ki ponuja posebno doživetje.

Stoletje in pol stare cedre, urejeni pušpanovi rondoji, peščene poti in cvetoče pergole, in številne vrtnice tik pred cvetenjem, so kot kopija schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju in ustvarjajo čudovit vrt. Zaščiten je kot naravna vrednota državnega pomena. Njegovi začetki segajo v leto 1848, ko je družina iz Trsta ob svoji vili Mirasasso v Sežani začela urejati vrt po vzoru italijanskih meščanskih vrtov, in ga  postopoma zasajevala z rastlinami iz različnih koncev sveta.

Ogledali smo tudi moderno opremljen » Interpretacijski center kraške vegetacije«, ki s prikazom daje obiskovalcu čutiti, kako res sta narava in človek od nekdaj povezana.

 

V osrčju Krasa klet Vinakras Sežana že od leta 1947 prideluje vina vrhunske kakovosti. Zahvaljujoč predanosti in zaupanju kraških vinogradnikov, jim je skozi desetletja uspelo postati vodilna klet na kraškem vinorodnem okolišu, kjer je s trto zasajenih nekaj čez 600 hektarjev vinogradov. Raznolikost in posebnost kraškega vinorodnega okoliša se kažeta v vseh njihovih vinih, med katerimi je prav gotovo najvidnejši teran, ki vedno znova očara s svojo intenzivno temno rdečo barvo.

 

Na koncu ogleda nas je čakala še degustacija vin ob prigrizku ter nakupi po želji. Še malo počitka nam je bilo na voljo na njihovi terasi ob kavici in pijači pred povratkom proti železniški postaji.

Vsak s svojim vtisom smo se z vlakom vračali domov.

Zapisala I. Sluga