Že v letu 2020 načrtovani izlet nam je letos le uspelo izpeljati. Povezali smo se z turistično agencijo Alpetur in kar hitro napolnili avtobus.

 

Na srečo ni bilo nobene gneče pred karavanškim predorom in smo kar hitro prispeli mimo Spittalla v alpsko dolino ob  reki Malti. Skozi mestece Gmund in Malto smo se po nekaj kilometrih vzpona dvignili na 1900 m. Čudovita gorska panorama s številnimi slapovi (najvišji je 200 m visok slap Fellbach) nas je pripeljala do umetnega akumulacijskega jezera Kolnbrain, ki je zajezeno z 200  m visoko betonsko pregrado in zadržuje milijon in pol kubičnih metrov vode. Sprehodili smo se po pregradi in opazovali te gradbene dosežke, vse v prid uporabe vodne energije. Dopadljiv gradbeni objekt poleg jezu  je za turistično ponudbo. Za ogled so razstavljeni minerali ter fotografije, ki prikazujejo vse, kar je povezano z gradnjo tega ogromnega zadrževalnika.

 

Ob povratku smo se sprehodili po srednjeveškem mestecu Gmund s staro trdnjavo nad mestom. Že v 12. stoletju je kraj dobil trške pravice in še danes vstopamo v jedro mesta skozi ista mestna vrata. Kljub obnovljenemu mestu v prejšnjem stoletju, ohranjajo res veliko srednjeveške zgodovine.

Sledila je vožnja do Millstatta, kjer smo  se ustavili še za ogled parka bonsajev. Drevesa so predvsem iz naravnih rastišč, zato uspevajo na prostem, s posebno tehniko obrezovanja in zadrževanja razvoja korenin pa ostajajo tako nizke rasti.

 

Povsod se opazi urejenost krajev, veliko cvetja in pridih alpske pokrajine. To je avstrijska Koroška. Prijeten izlet nam bo ostal v lepem spominu. Želimo , da nam bi razmere dopuščale še kakšno druženje letos.

 

Zapis in fotografije   Ivanka Sluga