28. junij 2021

Pred prihajajočim poletjem smo se odpeljali še na drugi izlet v mesecu juniju. Naš namen je bil, bolje spoznati Radovljico.

 

Radovljica je majhno mestece z veliko zgodovine. Že en sam voden sprehod po Linhartovem trgu je kot zgoščenka zgodovine, ki sega že v 13. stoletje. Vstopili smo mimo obzidja, ki je nekdaj varovalo mesto in mimo Linhartove rojstne hiše prišli v samo središče; na Linhartov trg. Kar vrstijo se slikovite fasade meščanskih hiš z gotsko in renesančno podobo. Značilni so nadstropni pomoli, majhna okna, bogati vhodni portali. Ogleda vredna je Radovljiška graščina z lepim dvojnim stopniščem v preddverju. Ob gotski cerkvi sv. Petra je krasen župnijski dvorec z arkadnim dvoriščem iz 16. stol., ki stoji na koncu pomola, obdano z obzidjem in ostanki nekdanjih stolpov. Mesto ima več muzejev, galerijo , vodička pa je za nas izbrala in vodila po muzeju lekarništva in alkimistike.

 

Muzej se ponaša z izjemnimi predmeti iz vsega sveta, ki govorijo zgodbo o nastanku lekarništva. Pohištvo stare lekarne zapolnjujejo čudovite lekarniške posode, različni eksponati za alkimistični laboratorij, zbirke antičnih in azijskih eksponatov, farmacevtske knjige  iz 15. stoletja in posebna etnološka zbirka ljudskega zdravilstva na našem ozemlju. Tudi zgodovina kozmetike in parfumerije je prikazana. Vse skupaj pa je nastalo z vnetim dolgoletnim zbiranjem predmetov zbiratelja, ki je tudi po poklicu farmacevt.

 

Skozi vasico Kamna Gorica smo prepešačili in opazovali to nekdaj fužinarsko središče, ki je bilo povezano s Kropo. Kraju s številnimi mostički in  vodnimi kanali pravijo kar male Benetke. Tu sta rojstni hiši Lovra Tomana in Matevža Langusa.

 

Iz Krope smo se povzpeli na Jamnik in ob cerkvici imeli čudovit panoramski  razgled na gorenjsko pokrajino z gorami v ozadju.

 

Sledila je še vožnja skozi Dražgoše, Železnike proti Škofji Loki in že smo skoraj sklenili krožno pot. Prijetno je bilo potovati z manjšim številom izletnikov, manjšim busom in se zapeljati iz urbanega na podeželje.

 

Zapisala Ivanka Sluga

Slike: Ivanka Sluga