Prvi letošnji jesenski pohod, 14. 9. 2021, smo se Barjani napotili h Kamniti mizi pri Žireh. Dnevna temperatura preko 30 stopinj  ni kazala, da se nam bliža jesen, ampak je bolj spominjala na poletje.

Pohod smo začeli v zaselku Podklanec. Pot nas je vodila ob potoku Črna do ostankov Bezjakovega mlina, ki je bil omenjen že leta 1630. Od tolmuna pri mlinu se pot vzpne in nas pripelje do zaselka Ravne. Zaselek s petimi domačijami leži pod vznožjem hriba Kovk (824 m). Na koncu Raven, v vrtači sredi gozda, stoji skrivnostna Kamnita miza. Skali iz različno trdnih plasti kamnin sta naloženi ena na drugo v obliki mize, ki je široka približno 5 m ter visoka nekje od 3 do 4 m. Zgornji del gobe ali mize je iz trdnejših plasti, zato jih erozija oblikuje počasneje kot spodnji, mehkejši del.

Pot smo nadaljevali okoli Kovka do »Marjetnga« doma, kjer v idiličnem okolju stojijo tri glamping hiške in obnovljen kozolec. Le streljaj stran se nahaja vas Dole, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je preko Medvedjega Brda odpeljal do Logatca. Za konec pohoda smo si tam pogledali železniški predor iz 1. svetovne vojne.

Tokratni pohod je pripravil in vodil Jože Školc, udeležilo se ga je 23 Barjanov.

Zapisala: Vanda Rafaela Kržmanc

Slike: Stane Kržmanc

Prečkanje potoka Črna.

Slap pri Bezjakovem mlinu.

Ostanki Bezjakovega mlina.

Skupinska slika ob tolmunu.

Mali in Veliki Kovk.

Barjani pri Kamniti mizi.

Kamnita miza.

Glemping hišice pri Dolah.

GPS izris poti.

GPS podatki.