28. 9. 2021

S prvimi jesenskimi dnevi prihaja tudi jutranja megla in ta nam jo je že zagodla na pohodni poti od Repenj čez Smledniški hrib v Smlednik. Nekaj je bilo vzpona na začetku, sledila pa je lepa pot po vrhu grebena, ki bi ob jasnini ponujala čudovite  razglede vse naokoli.

 

Prišli smo do obnovljenih ruševin Starega gradu nad Smlednikom, katerega zametki segajo že v leto 1136. Takratni obrambni stolp so skozi vsa zgodovinska obdobja dograjevali in obnavljali lastniki, ki so se tudi vseskozi menjali. Nazadnje je bil grad obnovljen okoli l 1700, njegov zadnji lastnik pa je bil baron Lazarini. Nato je nekdaj veličasten grad samo še propadal. V povezavi s posestvom Valburga je bila v letu 1770 ob poti iz Smlednika proti gradu postavljena tudi kalvarija.

 

Danes je to priljubljena izletniška točka, primerna za vse starosti, z različnimi pristopi do vrha. Okrepčevalnica in okolica sta zelo lepo urejeni. Že skoraj tradicija je privoščiti si velik flancat in še kaj za povrh, splezati na grajsko obzidje in uživati v razgledih.

 

Počasi smo se pripravljali na odhod v dolino, ko se je megla naenkrat razvlekla. Pokazala se je jasnina in vsa okolica. Še naša skupinska fotografija je bolje izpadla v soncu kot v gosti megli. Eni po cesti, drugi mimo kalvarije smo se spustili v Smlednik do avtobusa. Zapeljali smo se še do Zbiljskega jezera, tam posedeli ob kavici, poklepetali in opazovali številne labode.

Dan je bil za gibanje, sprostitev in odklop od vsakdanjika.

Zapisal Vinko Sluga , fotografije Janez Cerk

Mimo cerkve sv. Tilna krepkejši po daljši poti

Na razgledni grajski ploščadi

Leseni zmaj čuva razvaline gradu

Pohujšljivo dobri gorenjski flancati

Pod mogočnimi ruševinami brez skupinske ni šlo

Nekateri po cesti, drugi povratek ob Kalvariji

Za iztek še sprehod ob Zbiljskem jezeru