Kar hladno in  megleno jutro nas je spremljalo vse tja do Boštanja, nato pa jasen pogled najprej na Sevniški grad in le še nekaj kilometrov  do Brestanice. To je tisti del Posavja, ki smo ga želeli spoznati in doživeti en lep dan.

Organizator našega izleta je bil Center za podjetništvo in turizem iz Krškega. Pripravili so nam pester program, povezan s krajem Brestanica. Pričeli smo z ogledom gradu Rajhenburg, ki sodi med najstarejše gradove na Slovenskem, je iz leta 895. Razdeljeni v dve skupini in z dobro razlago dveh vodnic smo izvedeli veliko zanimivosti o zgodovini in širitvi gradu vse do leta 1880. Od tu dalje so imeli grad v lasti trapisti, to je red menihov, ki so prišli iz Francije. Bili so gospodarsko napredni, delavni in so vnašali  veliko novosti v te kraje. Dobrih 60 let so bili lastniki in gospodarji gradu in tudi bližnjih posesti. Že nemški okupator jih je preganjal, dokončno pa jih je po vojni razlastila in pregnala takratna komunistična oblast. Del grajske predstavitve pa zajema prikaz terorja nemških okupatorjev, ki so  ga  izvajali nad tamkajšnjim prebivalstvom.

Tudi s pomočjo trapistov se je v takratnem Rajhenburgu zgradila v letih med 1908 do 1914 velika bazilika, posvečena Lurški Materi Božji. Triladijska cerkev spada med lepše sakralne objekte na Slovenskem.

Na lokaciji pri mostu čez Savo, od koder je najlepši pogled na grad, je gostilna Pečnik z izvrstno hrano in postrežbo. Malo smo se podprli, predno smo šli še na ogled stare parne pekarne iz leta 1939. Lastnik pekarne je bil vodnik in gostitelj obenem in tudi kako zanimivost  nam je povedal.

Za konec je bil prihranjen še tisti najbolj prijeten del izleta; degustacija vina in čokolade pri Alešu Kuneju. Izvedeli smo vse o družinski tradiciji, o pridelavi vina in čokolade tudi s pomočjo aktivnih članov Gabrijel, ki skupaj skrbijo za ohranjanje tradicije in vsega, kar je nastajalo že v času trapistov. Ob pokušanju več vrst vin, prigrizkih in čokoladi nas je še prijetno pobožalo sonce. Še za nakupe v njihovi dobro založeni trgovini je bil namenjen čas, nato pa smo se odpeljali mimo Krškega na avtocesto proti domu.

Lep dan je bil za nami, poln doživetij, druženja in pogovorov. Skratka imeli smo se lepo.

Fotografije in zapis: Ivanka Sluga