In kaj so mandale? To so risbice, simboli spremenljivosti življenja, uprizorjeni v krogih, v katerih so liki,figure ali različni znaki, ki so simetrično razporejeni. Komplicirano, kajne?! Toda, ko pogledate izdelek,vam bo vse jasno.Rišemo jih lahko sami, ali pa narisane samo barvamo glede na naše razpoloženje. Pri tem opravilu se umirjamo in sproščamo. Risanje mandal pa izhaja iz geometrije, vede, znane že več tisočletij.Poznavalci pravijo, da mandale ali okrogle risbice, živo pisanih barv, sproščajo že, če jih samo gledamo.Če pa jih sami poustvarjamo, pa še toliko bolj. Obešene v prostoru naj bi dvigale pozitivno energijo in ustvarjale notranji mir pri ljudeh, ki se gibljejo v takih prostorih.»Simboli lahko predstavljajo vsako bitje, vsako osebo in vsako religijo«, pravijo poznavalci. Mandale puščajo sledi v naravi in v arhitekturi…(snežinke, cvetovi, gotska okna…).
Budistični menihi so znani po tem, da več tednov dneve in dneve oblikujejo mandalo iz drobnih zrnc peska in zgradijo čudovito sliko – mandalo na mizi. Nato to sliko s potegom roke pometejo z mize, prah pa odvržejo v zemljo, reko ali potok…
Ampak z ustvarjanjem mandale doživljajo globok mir, sproščenost, povezanost, zbranost, harmonijo…,zato pravijo, da risanje ali barvanje mandal učinkuje zdravilno. (Povzeto po knjigi Vande Omejc in Gabrijele Železnik Mandala – Mavrične steze).V društvu smo se odločili, da bomo spodbujali barvanje mandal, torej krogov z različnimi figurami inznaki, še posebno v času corone, saj s tem človek zapolni čas, ki mu ostaja, ker je ostal brez druženja.Prva je pred dvema letoma poskusila to veščino Sonja Zalar Bizjak in izdelovala novoletne voščilnicetako, da je na sprednjo stran prilepila pobarvano mandalo glede na poznavanje tistih, ki jim je voščilnico poslala. Ugotovila je, da jo to pomirja in tako je v zimskem času pobarvala in izdelala preko 100 voščilnic z naslovno stranjo mandale in jih podarila društvu.Tako bomo lahko uporabili voščilnice, za spodbude, za širjenje pozitivne energije, veselja…K barvanju smo povabili že nekatere članice, ki so se z veseljem lotile dela.
Zapis: Elica Brelih
Foto: Željko J